Botoşani: Botoşăneni care scapă de coşmarul vecinilor rău-platnici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modernizarea sistemelor de termoficare va fi terminată peste două luni, iar facturile la încălzire ar urma să scadă cu 30%.

64 de familii din Botoşani vor avea de la începutul anului viitor contoare individuale pentru energia termică. Consilierii locali au aprobat o finanţare de 213.000 de lei, iar lucrările includ şi schimbarea în totalitate a instalaţiei de încălzire, atât în scara blocului, cât şi în apartamentele botoşănenilor branşaţi la Termica.

Proprietarii locuinţelor incluse în proiect au solicitat montarea contoarelor şi s-au angajat să suporte cheltuielile legate de înlocuirea instalaţiei de interior. Muncitorii firmei contractate de municipalitate vor începe să lucreze în cursul acestei săptămâni şi trebuie să termine în două luni.

Facturi estimate să fie reduse cu 30%

Oficialii Termica spun că principalul avantaj al contorizării individuale este că eventualii rău-platnici pot fi debranşaţi fără a întrerupe furnizarea agentului termic vecinilor de scară.

În plus, se desfiinţează ansamblurile de la subsolul blocurilor, iar pierderile pe reţea se reduc considerabil. La fel de important este, susţin specialiştii, că fiecare client va plăti exact cât consumă. „Acesta este viitorul sistemului centralizat de termoficare. Beneficiarii vor plăti doar instalaţia din interiorul apartamentelor, însă investiţia se va amortiza rapid, având în vedere că facturile la căldură vor fi mai mici cu cel puţin 30%“, a precizat Vasile Costiuc, directorul tehnic al SC Termica SA. 

1.500 de lei, factura suportată de proprietari

Laura Amariei este o pensionară care locuieşte singură, într-un apartament cu două camere, într-una din scările selectate pentru a fi modernizate. Femeia este sigură că va plăti mai puţin decât până acum la căldură, mai ales că pe scara în care locuieşte au mai rămas doar cinci apartamente branşate la Termica, iar toate pierderile de agent termic se împart în mod egal la cei care nu şi-au instalat încă centrală pe gaz.

„Sper să plătesc factura la jumătate“

„Am rămas puţini la Termica şi toate pierderile le plătim noi. Am calculat cât mă ajunge să modific în casă, iar instalaţia şi cheltuielile nu depăşesc 1.500 de lei. Acum, factura la căldură mă ajunge la 420 de lei lunar. Sper să plătesc la jumătate“, a spus botoşăneanca.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite