Botoşani: Botoşăneni cu două facturi la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Botoşăneni cu două facturi la căldură
Botoşani: Botoşăneni cu două facturi la căldură

10.000 de familii vor achita la iarnă atât gazul, cât şi energia furnizată de Termica prin ţevile din apartamente

Oamenii sunt astfel obligaţi să plătească în medie câte 50 de lei lunar către Termica pentru servicii pe care nu le doresc.

Cel puţin 10.000 de familii din municipiul Botoşani sunt puse în situaţia de a achita un serviciu de care nu au nevoie. Oamenii, care au fugit de sistemul centralizat de încălzire au făcut economii pentru centrale de apartament tocmai pentru a se separa de Termica. Când credeau că au scăpat de serviciile societăţii de termoficare, oamenii se văd obligaţi să achite în continuare facturi către această firmă.


Trebuie să plătim căldura emanată de ţevile care ne trec prin case şi cele de la subsol. Iarna trecută am plătit şi 50 de lei într-o lună la Termica pentru energia termică intrată forţat în casa mea. Rata pentru centrală e de 70 de lei. N-am făcut nicio afacere“, a spus Nicoleta Bunduc.


Obligaţi să păstreze ţevile


Oamenii vor să renunţe la ţevile legate de sistemul centralizat de încălzire, însă nu pot face acest lucru fiindcă riscă dosar penal pentru distrugere dacă se apropie de ele. „Este o cotă comună care trebuie plătită. Nu este normal ce se întâmplă“,  a declarat Petrică Butnariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Botoşani.


Debranşaţii ameninţă că nu vor mai da un leu pentru căldura care intră în casele lor fără a-şi dori acest lucru. „Dacă aveam nevoie de căldură de la Termica, nu mă debranşam. Nu mă pot obliga să plătesc un serviciu pe care nu-l doresc“, a spus Ionel Daniliuc, proprietar de centrală de apartament. Problema ar putea fi soluţionată cu ajutorul unui sistem nou de încălzire, pe orizontală, dar Termica nu are fonduri pentru o asemenea investiţie.


Oficialii societăţii de termoficare spun că actuala situaţie n-ar trebui să-i incomodeze atât de mult pe oameni. Astfel, în cazul în care ţara noastră ar rămâne în criză de gaz metan, botoşănenii care au centrale n-ar îngheţa chiar de tot de frig. „Oamenii trebuie să ia în calcul şi o posibilă criză a gazului. Dacă furnizarea gazului metan este oprită pentru câteva zile la iarnă, nu vor îngheţa în case pentru că aceste ţevi dau căldură. Sumele sunt mici în comparaţie cu beneficiile“, a afirmat împăciuitor Nelu Diaconu, directorul Termica.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite