Bolnavii mintal se tratează prin artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Chiriaşii“ centrului pun mult suflet în creaţiile lor
„Chiriaşii“ centrului pun mult suflet în creaţiile lor

Ei realizează tablouri şi măşti din saci şi pănuşi, icoane pe lemn şi sticlă, coşuleţe şi ornamente pen-tru Sărbători, feţe de masă, ciupici şi poşete împletite.

Deşi mulţi îi etichetează „pierduţi pentru societate“, cei 20 de bolnavi mintal de la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupaţională demonstrează în fiecare zi că sufletul le-a rămas întreg. Ei realizează mici opere de artă din materiale precum pănuşi de porumb, bucăţi de saci, sfoară, aţă, plante uscate şi fel de fel de resturi.

Angajaţii centrului au selectat cele mai reuşite creaţii ale neobişnuiţilor artizani şi le oferă spre vânzare la preţuri care variază între 1 leu şi 25 de lei. Tot ceea ce vând către vizitatori sau către alte persoane interesate să-i ajute pe cei internaţi, reinvestesc  în noi materiale.

Croitori de ocazie

Asistenţii sociali îi încurajează pe învăţăceii lor şi vor ca pe viitor să-i specializeze în realizarea de ii şi chiar costume pentru piese de teatru. „Satisfacţia lor este cu atât mai mare cu cât văd că lucrul lor este apreciat“, a spus Dorina Prisacariu, şefa Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională. Aceasta are mare încredere în talentul ucenicilor.

„Ei pot face mult mai multe, dar e foarte greu cu materialele. Noi încercăm să-i pregătim pentru o viaţă normală pentru că cei mai mulţi au fost abandonaţi de familii şi marginalizaţi. Fiecare are un dar al lui, care trebuie descoperit. Handicapul nu e o limitare“, a subliniat Dorina Prisacariu.

Până acum, cel mai mare succes l-au avut poşetele împletite. Acestea au atras admiraţia elevelor care au venit în vizită la centru. Accesoriile s-au vândut ca pâinea caldă, mai ales că preţul acestora nu depăşeşte 10 lei.  În vara acestui an, câţiva beneficiari vor pleca în Anglia într-un schimb de experienţă la o asociaţie caritabilă.

Până atunci, lucrările vor fi expuse pe holurile centrului şi ale Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Te minunezi ce poate ieşi din mâna lor. Eu n-aş avea atâta răbdare“, a spus Liviu Rădăşanu, şeful DGASPC. Acesta a cumpărat mai multe lucrări realizate de persoanele cu handicap.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite