Botoşani: Bolnavii neasiguraţi, povară pentru spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Bolnavii neasiguraţi, povară pentru spitale
Botoşani: Bolnavii neasiguraţi, povară pentru spitale

Pacienţii care nu beneficiază de asigurări medicale le dau bătai de cap juriştilor de la Spitalul „Mavromati“

Unitatea are de recuperat banii pentru îngrijirea a peste 400 de pacienţi, iar singura soluţie este acţionarea în instanţă a bolnavilor trataţi. 

La Spitalul Judeţean Botoşani se prezintă zilnic persoane care nu sunt asigurate dar care, potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiează de servicii medicale de urgenţă. În afară de cei fără adăpost, în perioada vacanţelor vin şi botoşăneni care lucrează în străinătate sau care au rămas fără serviciu.


Noi trebuie să asigurăm asistenţă medicală pentru toată lumea. De obicei, în cazul persoanelor neasigurate încercăm să reducem la cât mai puţine zilele de internare pentru a nu împovăra instituţia cu sumele necesare acestor tratamente“, a declarat doctorul Petre Rădăuceanu, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor.


Tratamentele sunt decontate cu minus


Spitalizarea persoanelor neasigurate nu este decontată de către Casa de Asigurări de Sănătate, iar pentru acoperirea costurilor de tratament Spitalul Judeţean este nevoit să îşi recupereze banii în instanţă. „Aceste sume noi doar le gestionăm. Banii care se încasează nu sunt ai spitalului, ci sunt viraţi către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nouă, Casa ne plăteşte tratamentul sau serviciile medicale ale unui pacient neasigurat după ce recuperăm banii. Numai că primim mai puţin de regulă“, a declarat Ioan Lozneanu, directorul administrativ al Spitalului Judeţean „Mavromati“. Oficialul crede că este o problemă legislativă la nivel naţional în faţa căreia rămâne neputincios.

Juriştii spitalului trebuie practic să facă demersuri pentru a recupera banii datoraţi de Casa de Asigurări de Sănătate. Pe de altă parte, cei de la Casa de Asigurări nu sunt obligaţi să deconteze toate spitalizările.


200 de dosare pe rol


Astfel, nu sunt subvenţioante tratamentele pacienţilor care nu-şi plătesc contribuţia către fondul naţional unic de asigurări sociale sau a victimelor accidentelor rutiere şi ale altercaţiilor, în care persoanele vinovate sunt puse la plata spitalizărilor. „Avem pe rol 158 de dosare civile şi 38 de dosare penale în care noi ne-am constituit parte civilă. Suma se estimeaza la circa 100.000 de lei per total. Avem de încasat din executări judecătoreşti 56.200 de lei şi mai avem de trimis în instanţă 205 dosare, din care 21 penale“, a adăugat Ioan Lozneanu, directorul administrativ al Spitalului Judeţean.

Salariaţii riscă să plătească spitalizarea


În momentul externării, pacienţii trebuie să prezinte la unitatea medicală adeverinţa de asigurat obţinută de la Casa de Asigurări de Sănătate în baza adeverinţei de salariat. Unitatea angajatoare trebuie să fie la zi cu plata contribuţiei către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate. În caz contrar, pacientul este pus la plata serviciilor medicale de care a beneficiat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite