Biserici ridicate cu 2% din impozitul pe venit
060% din botoşănenii care au completat în acest an fişele fiscale au ales să direcţioneze banii spre lăcaşurile de cult. Restul contribuabililor au dat banii organizaţiilor non-profit care se ocupă de bolnavi, sau la cele culturale.
Anul acesta, mai mult ca oricând, botoşănenii au demonstrat că se îndreaptă spre biserici. Săptămâna trecută s-a încheiat depunerea declaraţiilor de direcţionare a procentului de 2% din venit. „Anul trecut au fost înregistrate 9.000 astfel de declaraţii. În acest an, numărul botoşănenilor care au completat declaraţia pentru direcţionarea celor 2% a ajuns la aproape 12.600“, a spus Petru Luca, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani. Sumele variază între câteva zeci de lei şi câteva sute, în funcţie de venitul fiecăruia.
Din cei aproape 13.000 de oameni care au ales spre ce să-şi îndrepte cei 2% din impozitul datorat la stat, mai bine de 60% au hotărât să ajute bisericile. Restul s-au orientat către alte tipuri de organizaţii non-profit, precum fundaţii de ajutorare.„Am depus acea declaraţie şi am ales să direcţionez cei 2% spre zona de cultură. Consider că şi cultura, asemenea religiei, ajută foarte mult la formarea unui om“, a spus Vasile Iftime, militar.
Preoţii spun că banii sunt prea puţini
Conducerea Protopopiatului Botoşani susţine că nevoile bisericilor sunt mult prea mari pentru a fi acoperite de acest gest al botoşănenilor. Reprezentanţii parohiilor din judeţ trebuie să găsească alte modalităţi de strângere a sumelor necesare, cum ar fi abordarea patronilor de firme sau a enoriaşilor. „1.000 de lei mă costă numai lumina la cantina bisericii. Gestul este unul de admirat. Majoritatea bisericilor sunt în reparaţii, iar multe lucrări au fost sistate din lipsa banilor“, a spus părintele protopop Lucian Leonte.
Speriaţi de criză
Preoţii consideră că îndreptarea botoşănenilor spre biserică este un fapt determinat de perioada de criză prin care trec angajaţii, dar şi de dorinţa de a înapoia ceva din ajutorul primit de la biserică. „La fiecare lăcaş de cult vin credincioşi şi solicită ajutorul preoţilor. Prin această declaraţie de venit mulţi dintre ei au vrut să întoarcă ajutorul pe care-l primesc de la biserică“, a spus preotul Petru Chirvase.