Botosani: De pe scenă, în câmpul cu roşii din Belgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariile angajaţilor de la Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani pornesc de la 500 şi ajung la 1.500 de lei.

Mihai Donţu, unul din cei mai talentaţi actori ai Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani va pleca la muncă în străinătate ca să-şi poată achita ratele la bănci. Pentru că salariul pe care îl primeşte lunar în urma prestaţiilor de la teatru este insuficient, Mihai Donţu a decis să profite de faptul că stagiunea s-a încheiat şi să meargă la cules de roşii în Belgia. Tânărul estimează că va încasa într-o lună 1.200 de euro, de aproape patru ori mai mult decât la teatrul din Botoşani.

Şefii Teatrului admit că actorii sunt prost plătiţi


„Am două luni de vacanţă şi sunt hotărât să plec în Belgia. Trebuie să-mi achit ratele la bănci. Cât câştig în două luni în Belgia este leafa de actor pe mai mult de jumătate de an în România”, a spus Mihai Donţu. Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu“ admite că situaţia este catastrofală în ceea ce priveşte salariile şi că decizia lui Mihai Donţu de a pleca la muncă în străinătate este cât se poate de justificată.


Conform grilei de salarizare, un actor debutant câştigă 400-500 de lei, iar unul cu vechime şi toate gradele abia ajunge la 1.400-1.500 de lei. Un maestru de lumini care lucrează o zi întreagă şi uneori chiar şi noaptea are salariu de 600 de lei. „Mihai Donţu este unul din actorii buni ai teatrului. El a primit o locuinţă ANL, trebuie să o mobileze şi are cheltuieli mai mari. Veniturile actorilor sunt foarte mici. Ei rămân pentru că le place ceea ce fac”, a spus Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu“.

Autorităţile nu se implică


Botoşănenii consideră că este o lipsă de interes atât a autorităţilor locale, cât şi a Ministerului Culturii care nu acordă o atenţie deosebită artiştilor. „Este trist că actorii trebuie să plece la muncă în străinătate pentru a avea cu ce trăi. Din păcate nu ne respectăm valorile şi de aceea mulţi preferă să plece din ţară. Ştiu că salariile actorilor sunt de mizerie“, a spus Valentin Ivan, pensionar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite