Bătrânii iau credite pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avieriţa Lupu, de 83 de ani, a obţinut de la Casa de Ajutor Reciproc un împrumut de 350 de lei
Avieriţa Lupu, de 83 de ani, a obţinut de la Casa de Ajutor Reciproc un împrumut de 350 de lei

Ca să obţină câteva sute de lei de la Casa de Ajutor Reciproc, zeci de pensionari sunt puşi pe listele de aşteptare. Înainte de Sărbători, sute de pensionari vor să ia credite pentru a avea plină masa de Paşte sau pentru a acoperi cheltuielile de peste iarnă.

La 83 de ani, Avieriţa Lupu are o pensie de 470 de lei. Ca să-şi poată acoperi cheltuielile cu medicamentele şi să-şi procure produsele tradiţionale de Paşte, femeia a apelat la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). A venit la Botoşani din comuna Roma şi, după multe insistenţe, bătrâna a primit un împrumut de 350 de lei, pe care îl va restitui în următoarele cinci luni, în rate de 70 de lei.

„Sunt bani mulţi“

„Nu mi-au dat pe un an că s-au gândit că mor şi nu apuc să dau banii înapoi. Sunt bani mulţi pentru mine şi trebuie să-i împart cu cap. Iau medicamente, ouă, miel şi cozonac, că nu ştiu dacă mai apuc eu un alt Paşte“, a spus bătrânica.

Cazul Avieriţei Lupu nu este singular. Apropierea Sărbătorilor Pascale reprezintă o provocare financiară pentru sute de bătrâni care aşteaptă la ghişee să primească un împrumut. Pentru masa de Paşte majoritatea vârstnicilor care apelează la CARP trebuie să plătească chiar şi 24 de luni. Reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc au precizat că în ultimele zile, pe la ghişeele instituţiei au trecut în jur de 350 de pensionari.

Vor plăti rate pentru miel

Majoritatea sunt bătrâni cu pensii mici consideraţi insolvabili de bănci atât din cauza veniturilor, cât şi a vârstei înaintate. „Unii iau împrumuturi pentru datorii şi medicamente, dar cei mai mulţi ca să aibă ce pune pe masă de Paşte. Pentru mielul şi cozonacul de Sărbători vor plăti un an întreg, din păcate“, a declarat Constantin Ionescu, preşedinte CARP Botoşani. Împrumuturile solicitate variază între 150 şi 1.070 de lei şi sunt luate pentru maximum doi ani.

Cererile numeroase i-au determinat pe şefii CARP să facă liste de aşteptare. Astfel, 130 de persoane vor beneficia de împrumuturi în Săptămâna Mare a Paştelui.

Au început controalele de Paşte
Inspectorii sanitar-veterinari au demarat acţiuni de control la firmele care comercializează produse de Paşte. Trei firme au fost deja amendate cu 7.000 de lei pentru că au scos la vânzare cozonaci fără etichete. Alte acţiuni de control sunt anunţate până de Sărbători. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite