Botoşani: Portret/Ionuţ Zachiu: Atletul care trăieşte printre porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Ionuţ Zachiu: Atletul care trăieşte printre porumbei
Botoşani: Portret/Ionuţ Zachiu: Atletul care trăieşte printre porumbei

Moldoveanul se împarte între profesia de antrenor şi cele 150 de păsări pe care le creşte în podul blocului în care locuieşte.

Ionuţ Zachiu a început să practice atletismul la 12 ani, vârstă la care a fost descoperit de Liviu Maftei, fostul său profesor de educaţie fizică. Un an mai târziu s-a înscris la Liceul cu Program Sportiv din Botoşani şi după câteva luni de pregătire a obţinut prima victorie: o medalie de bronz.


Prima medalie am câştigat-o la Campionatul Naţional de cros, la categoria copii. Cel mai bun sezon l-am avut la juniori, în anul 1994, când am ieşit campion naţional şi am stabilit recordul naţional în proba de 3.000 de metri la alergări“, îşi aminteşte Ionuţ Zachiu.


Munca de antrenor
îi aduce satisfacţii


Problemele de sănătate l-au determinat pe botoşănean să renunţe la atletism de la vârsta de 18 ani, când a fost diagnosticat cu reumatism inflamator.  După Facultatea de Sport, Ionuţ Zachiu a lucrat timp de doi ani la şcolile din localităţile Cristeşti şi Coşula, unde a descoperit copii cu calităţi deosebite, pe care i-a încurajat să facă performanţă. Printre aceştia s-a numărat şi Ciprian Şuhanea, multiplu campion pe plan naţional şi în Balcani, care este în prezent component al lotului naţional de tineret. Din 2005, Ionuţ Zachiu a venit la Liceul cu Program Sportiv, unde a creat o clasă de atletism.


În timpul liber
îngrijeşte păsările


Tânărul le acordă o atenţie deosebită celor 150 de porumbei pe care-i creşte în podul blocului în care locuieşte. „Columbofilia este o pasiune, chiar dacă îngrijirea porumbeilor şi pregătirea lor este destul de costisitoare“, a spus Ionuţ Zachiu.


Întrebări şi răspunsuri
De unde vi se trage pasiunea pentru porumbei?
Îmi plac de când eram copil. Ulterior am început să-i cresc şi am ajuns la concluzia că atletismul şi columbofilia au multe în comun. La şcoală antrenez oameni, iar acasă porumbei.


Vom avea comcurenţi
la Jocurile Olimpice?
Nu cred, fiindcă nu avem condiţii pentru a face performanţă la Botoşani. Eu îmi doresc ca măcar elevii mei să meargă la o facultate după juniorat şi să practice atletismul la nivel de seniori, ceea ce eu n-am reuşit din cauza problemelor medicale.

Ce-i place
„Am două mari pasiuni. Atletismul şi columbofilia. Nu cred că voi renunţa vreodată la vreuna dintre ele. Antrenamentele şi creşterea porumbeilor îmi ocupă destul de mult timp ca să mai pot avea şi alte pasiuni“, spune Ionuţ Zachiu.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii falşi, care încearcă să pară altfel decât sunt. De asemenea, nu-mi plac oamenii pe care-i ajuţi şi apoi uită şi încearcă să-ţi facă rău. Am întâlnit de multe ori astfel de persoane şi încerc să le evit“, afirmă antrenorul botoşănean.

Profil
Născut. 6 ianuarie 1980, Suceava.
Studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
Familie. Necăsătorit.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite