Asfalt de cumetrie pe bani europeni la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronul societăţii Tehnic Asist a primit lucrări de milioane de euro de la cumătrul său. Mirel Vlas, patronul firmei, este cumătru cu Eugen Ţicău, fostul şef al al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. 

Reabilitarea drumurilor a rămas cea mai bună afacere pe timp de criză. Firmele care au prins astfel de lucrări în judeţul Botoşani au prosperat. Una dintre ele este Tehnic Asist, patronată de omul de afaceri botoşănean Mirel Vlas (foto stânga), care, nu de puţine ori, a fost în centrul unor scandaluri legate de câştigarea unor licitaţii considerate dubioase.


Cei mai mulţi bani au venit pe lucrări finanţate de Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Patronul este cumătru cu fostul şef al Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Eugen Ţicău (foto dreapta), şi bun prieten cu preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac. Mirel Vlas spune, însă, că a câştigat toate licitaţiile în mod corect.

„Cu Eugen Ţicău  sunt cumătru pentru că i-am cununat copilul şi ştie toată lumea de asta. Care este problema? Dacă era vreo problemă cu aceste licitaţii, fiţi sigur că erau contestate. Am fost verificat de organele de control şi nu s-a găsit niciun fel de neregulă“, a declarat patronul Tehnic Asist. Multe dintre licitaţiile câştigate iniţial de Tehnic Asist cu preţuri mai mari decât cele oferite de ceilalţi participanţi au fost pierdute în urma contestaţiilor, iar lucrările de modernizare a drumurilor au fost blocate timp de câteva luni.


Şeful Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit susţine că relaţia de rudenie cu Vlas nu are legătură cu contractele câştigate de firma acestuia. „Tehnic Asist este o firmă puternică care are lucrări în toată ţara şi nu era nevoie să intervin eu. Merg cu orcine vrea la un detector de minciuni să fiu verificat dacă am favorizat vreodată sau am pus o vorbă bună pentru Tehnic Asist“, a spus şi Eugen Ţicău.

 Banii au venit pe filiera fondurilor europene pentru îmbunătăţirea infrastructurii, prin Programul Operaţional Regional (POR) şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), pentru care Consiliul Judeţean şi primăriile comunelor au organizat licitaţii câştigate de ofertantul cu preţul cel mai mare, adică Tehnic Asist. Şefii Consiliului Judeţean au inclus în caietul de sarcini criterii care avantajează firma patronată de Mirel Vlas, întrucât doar această societate le putea respecta. Spre exemplu, pentru modernizarea drumurilor Lozna - Dersca - Mihăileni şi Cristineşti - Suharău, cu o valoare de 12 milioane de euro, a fost introdusă în caietul de sarcini obligativitatea de a prezenta dovada plăţii impozitelor locale pentru toate sediile secundare, cerinţă care nu este prevăzută de legislaţia în vigoare.

Criterii specialepentru câştigător


De asemenea, s-a prevăzut punctaj mare pentru termenul de execuţie a proiectului tehnic, ceea ce i-ar fi permis firmei Tehnic Asist să oferteze un termen de execuţie de 4-5 zile, nerealizabil în contextul în care doar obţinerea avizelor de la autorităţi necesită 8 zile. Un alt criteriu a fost cel prin care se acorda un punctaj mare pentru ofertele înaintate în calitate de asociat unic, la Tehnic Asist singurul patron fiind Mirel Vlas.
Mai mult, deşi la criteriile de preţ şi calitate s-a clasat pe ultimele locuri la ambele licitaţii, Tehnic Asist a câştigat lucrările de modernizare a celor două drumuri.


„Tehnic Asist a respectat şi va respecta întotdeauna legea. Toate licitaţiile care au fost câştigate au fost publice, deschise şi ale căror rezultate au fost contestate, orice firmă participantă la procedură având dreptul să conteste, cum de altfel s-a şi întâmplat, şi uneori şi la Curtea de Apel. La obiectivul Lozna - Dersca - Mihăileni criteriul de adjudecare nu a fost termenul de execuţie a proiectului, cu atât mai mult cu cât proiectul tehnic nu făcea obiectul acelei licitaţii“, arată Mirel Vlas într-un comunicat de presă trimis redacţiei. În schimb, Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, s-a arătat extrem de iritat când a fost întrebat de toate aceste licitaţii. „Sunt investiţii care s-au şi finalizat. Vedeţi-vă de treaba voastră pentru că nu m-am ocupat eu de licitaţii şi totul a fost făcut transparent, potrivit prevederilor legale“, a declarat Ţâbuleac.

Cumătrul Ţicău vrea la detectorul de minciuni

Tehnic Asist a reuşit să obţină în 2009 cinci lucrări de reabilitare a infrastructurii de transport în comunele Mihai Eminescu, Copălău, Albeşti, Vorniceni şi Stăuceni. La conducerea Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală se afla cumătrul său, Eugen Ţicău (foto). „Merg cu oricine vrea la un detector de minciuni să fiu verificat dacă am favorizat vreodată sau am pus o vorbă bună pentru Tehnic Asist. Mirel Vlas mi-a cununat băiatul şi asta a fost tot. Am fost verificat şi de DNA şi am fost găsit nevinovat. După ce am demisionat, Tehnic Asist a continuat să câştige lucrări în ţară, deci n-am putut eu influenţa această firmă“ , a spus Ţicău.

Mirel Vlas vrea elicopter


Patronul de la Tehnic Asist vrea să-şi cumpere elicopter pentru a putea ajunge la lucrările pe care le are în toată ţara. Cea mai recentă licitaţie adjudecată a fost pentru drumul Iaşi - Vaslui, în valoare de 40,5 milioane de lei. Societatea botoşăneană are lucrări de aproape 50 de milioane de euro şi în vestul ţării. În topul judeţean al firmelor, la capitolul cifră de afaceri, Tehnic Asist s-a plasat pe locul al doilea, cu 58 de milioane de lei rulaj în 2010.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite