Artizanii au invadat Pietonalul Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiectele lucrate manual de cei 70 de meşteri populari veniţi la Botoşani din toate judeţele ajung şi peste hotare. Măştile şi costumele populare au stârnit admiraţia străinilor, care s-au înghesuit să-şi ia suveniruri de la tarabele de pe Pietonalul Unirii. 

Vizitatori din Anglia, Italia şi Germania au călcat în aceste zile meleagurile botoşănene pentru a cumpăra obiectele lucrate de meşterii români. Aflat la a IV-a ediţie, Târgul Meşterilor Populari a adunat 70 de artizani din Botoşani şi din alte 24 de judeţe, dar şi din Republica Moldova.
„De la an la an acest eveniment e din ce în ce mai bogat. După ce am pornit noi cu acest târg, multe alte judeţe au preluat această manifestare şi acest lucru ne onorează. Este o sărbătoare de păstrare a tradiţiilor şi mai ales de promovare“, a declarat Ion Ilie, şeful Centrului Judeţean de Creaţie.


Marfă variată la preţuri pe măsură


Portul popular din zona Maramureşului, măştile şi icoanele lucrate la Botoşani, oalele făcute peste Prut, toate au stârnit curiozitatea trecătorilor.
„Vă aduc veşti de foarte departe: acţiunea voastră a ajuns până la Washington, la Londra, de unde provin eu. Vă felicit! Ceea ce realizaţi aici este din ce în ce mai cunoscut de comunităţile româneşti din toată lumea“, le-a spus meşterilor şi vizitatorilor Indrei Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, care a venit împreună cu soţia  la târg. Vizitatorii au putut cumpăra de la cingători din piele şi costume populare până la ţesături, poşete împletite, măşti şi linguri din lemn, vase din ceramică, ouă încondeiate, icoane pictate sau sculptate, opinci, broderii şi mărgele, împletituri din pănuşi şi nuiele.

Artizanii se întorc în luna august

Preţurile cu care meşterii şi-au vândut creaţiile au pornit de la câţiva lei şi au urcat până la ordinul miilor, în funcţie de produsul achiziţionat.
Pentru cei pe care târgul i-a prins cu punga goală, vestea bună este că evenimentul se va repeta şi în prima jumătate a lunii august. „Am cumpărat o lingură din lemn lucrată manual pentru amicul meu Sergio, din Italia, care este pasionat de tradiţiile şi cultura românească. Îl voi vizita în această vară când voi pleca la rude şi cu siguranţă o să-i placă ce i-am luat. Ar vrea să ajungă şi el la acest târg de care i-am povestit...poate în august“, a spus Cristina Cimpoieş, studentă. Târgul se va încheia mâine.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite