Botoşani: Anii copilăriei, pierduţi la jocuri în faţa calculatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Anii copilăriei, pierduţi la jocuri în faţa calculatorului
Botoşani: Anii copilăriei, pierduţi la jocuri în faţa calculatorului

Distracţiile virtuale i-au acaparat pe cei mici, care evită să mai iasă cu prietenii în faţa blocului

Psihologii atrag atenţia părinţilor că astfel de obiceiuri pot fi extrem de periculoase în dezvoltarea micuţilor. 

„Hoţii şi vardiştii“, „raţele şi vânătorii“ sau „nouă pietre“ sunt jocurile care au fascinat copilăria a zeci de generaţii. Nici bine nu începea vacanţa de vară, că în faţa blocului era mare agitaţie. Zeci de copii alergau, săreau, ţipau, aruncau cu mingea sau se jucau cu păpuşile şi maşinuţele, până când se lăsa noaptea. Pe trotuarele dintre blocuri nu mai era loc de aruncat un ac, din cauza „şotroanelor“, „melcilor“ şi a „pătratelor“ desenate cu cretă colorată.

Locul „şotroanelor“ este luat de calculator şi Barbie

De câţiva ani, însă, cartierele Botoşaniului sunt pustii. În locul şotroanelor sunt parcate maşini, iar în locul corturilor sunt ridicate clădiri noi. „Eu locuiesc în acest cartier de peste 40 de ani. Erau foarte mulţi copii aici. Vara mai strigam la ei, că stau la parter şi era o gălăgie de nu puteai să stai în casă“, îşi aminteşte Niculina Sandu, o botoşăneancă de pe strada Primăverii. 
Copiii de astăzi preferă jocurile virtuale şi nici măcar nu au auzit de „sticluţa cu otravă” sau „ţară, ţară, vrem ostaşi”. „Nu îmi plac copiii din cartier de la mine, pentru că sunt răi şi nu vreau să stau cu ei. Eu acasă mă joc păpuşa Barbie pe calculator. Trebuie să o îmbrac şi să îi pun fundiţe în păr“, spune Miruna, o fetiţă în vârstă de opt ani. Mult prea preocupaţi de grijile zilnice, părinţii sunt bucuroşi că cei mici îşi găsesc o preocupare şi nu îi deranjează. Psihologii atrag însă atenţia că jocurile virtuale pot fi extrem de periculoase în dezvoltarea copiilor.
„În primul rând, aceste jocuri creează dependenţă. Am avut multe cazuri de internări de adolescenţi care erau dependenţi de jocurile pe calculator, erau bolnavi. Copii pot să dezvolte un comportament violent, chiar dacă jocurile par inofensive. Ei vor face ceea ce văd şi aşa se poate ajunge ca un copil de 13-14 ani să comită o crimă. Violenţa îi psihopatizează, îi transformă în oameni răi“, a explicat Nicolae Vlad, directorul Spitalului de Psihiatrie.
Şi dezvoltarea fizică poate fi afectată de timpul exagerat petrecut de copii în faţa calculatorului. Pentru că nu fac sport şi adesea mănâncă la „locul de joacă“, micuţii se pot îngrăşa foarte uşor. Tot din cauza computerului, mulţi dintre copiii de până la cinci ani sunt nevoiţi să poarte ochelari.
„Vina cea mai mare aparţine părinţilor, care îşi lasă copiii nesupravegheaţi în faţa calculatorului ore în şir. Nu este normal. Ei trebuie să facă un program zilnic, în care să permită accesul celor mici la computer cel mult două ore”, a afirmat Nicolae Vlad.

Ei vor face ceea ce văd şi aşa se poate ajunge ca un copil de 13-14 ani să ajungă la crimă. Violenţa îi transformă în oameni răi, Nicolae Vlad, Medic Psiholog

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite