Anchetă prelungită în cazul botoşănencei ucise de porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rudele femeii moarte din cauza virusului A H1N1 nu ştiu încă cine este vinovat
Rudele femeii moarte din cauza virusului A H1N1 nu ştiu încă cine este vinovat

Prefectul Cristian Roman spune că medicii au greşit fiindcă n-au trimis-o pe femeie la Iaşi. Cadrele medicale nu vor fi trase la răspundere pentru moartea femeii răpuse de virusul A H1N1. Abia peste două luni se va stabili, pe baza unor noi investigaţii, dacă doctorii au acţionat greşit sau nu.

Ancheta în cazul morţii Niculinei Bărbosu (57 de ani) din localitatea Bucecea, vizează şapte medici. Cadrele medicale au venit să dea explicaţii prefectului Cristian Roman, referitor la modul în care au acţionat în acest caz, imediat după decesul botoşănencei.
Verificările au vizat-o pe Alice Hânganu, medicul de familie al femeii.

Cadrele medicale au dat pe rând explicaţii

Au mai fost chemaţi la explicaţii şi doi ambulanţieri, care au transportat-o pe pacienta cu gripă porcină la Secţia de Boli Infecţioase, doi medici infecţionişti care au tratat-o în cele patru zile de spitalizare şi doi medici legişti, care au efectuat necrospia.

Raportul a ajuns pe masa prefectului pe 26 noiembrie şi este avizat de şefii Direcţiei de Sănătate Publică şi de conducerea Spitalului Judeţean Botoşani.

Ultimele patru zile din viaţa Niculinei Bărbosu au fost prezentate evaziv în cinci pagini de cadrele medicale, care au încercat să-l convingă pe prefect că şi-au făcut treaba şi nu se fac vinovaţi de moartea femeii. Primul chemat la raport a fost medicul de familiei al femeii, Alice Hânganu, care a consultat-o, dar nu a trimis-o la Secţia de Boli Infecţioase Botoşani, deşi avea toate simptomele gripei porcine şi temperatură de 40 de grade. Medicul i-a administrat paracetamol şi a lăsat-o să plece acasă.

„Am vrut să chem ambulanţa, dar pacienta a refuzat  să meargă la Botoşani. Nu o puteam obliga“,  a spus Alice Hânganu, medic de familie în Bucecea. A doua zi dimineaţă, medicul a solicitat prin 112 intervenţia ambulanţei, care a transportat-o pe Niculina Bărbosu la Secţia de Boli Infecţioase Botoşani.

Pe 19 noiembrie, în jurul orei 8.00, femeia a fost internată la Infecţioase în stare foarte gravă. Deşi suspectă de gripă porcină, femeia a primit trei zile  algocalmin, antibiotice şi vitamine. Tamiflu sau tratament specific gripei porcine nu i-au fost administrate pentru că, susţin medicii, gripa porcină nu era confirmată. Medicii susţin că, starea sănătăţii era stabilă, iar organismul răspundea bine la acest tratament.

Totuşi, pe 22 noiembrie, starea botoşănencei s-a înrăutăţit brusc. Cu toate acestea, femeia nu a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, unde ajung toţi pacienţii cu gripă porcină din Moldova, care suferă complicaţii. După aproape zece ore de chin, femeia a murit. „Pacienta prezenta stop cardio respirator ireversibil la manevrele de resuscitare“, se arată în raport. Necropsia arătă că Niculina Bărbosu a murit din cauza insuficienţei cardio-respiratorii acute, insuficienţei cardiace şi a bronhopneumoniei.

„Poate trăia dacă o trimiteau la Iaşi“

Raportul prezentat de medici a fost analizat de prefectul judeţului şi o comisie de specialişti. Cu toţii cred că Niculina Bărbosu trebuia transferată la Iaşi când starea ei s-a agravat. „Poate  trăia dacă o trimiteau la Iaşi. Aici cred că nu au luat o decizie bună“, a spus Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.

Abia peste două luni, după ce vor veni rezultatele analizelor care vor arăta modificările provocate de porcină în organismul femeii, se va putea stabili dacă medicii au acţionat corespunzător.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite