Botoşani: Alimente perisabile ţinute direct în soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Alimente perisabile ţinute direct în soare
Botoşani: Alimente perisabile ţinute direct în soare

Botoşănenii ignoră pericolele la care se supun şi cumpără produse de la moldoveni pentru că preţurile sunt de două ori mai mici decât în magazine.

În piaţa centrală, produsele de peste Prut le găseşti în aşa-zisa zonă a moldovenilor. Botoşănenii care obişnuiesc să consume alimente de la basarabeni, precum conserve de pateu, carne, margarină sau dulciuri cu ciocolată se expun la riscuri foarte mari şi asta pentru că produsele sunt ţinute în condiţii improprii.

În plus, multe dintre ele nu au inscripţionate în limba română ingredientele din care sunt făcute, iar data valabilităţii abia o distingi printre caracterele slave. Biscuiţii, de exemplu, nu sunt etichetaţi. Printre vânzători se numără botoşănenii care au şi cetăţenie moldovenească şi trec vama periodic.

Mulţi dintre ei nu au acte de provenienţă pentru marfa expusă, dar îşi tratează marfa alimentară ca şi cea de uz casnic. Printre papuci, baterii şi săpunuri răsar şi conservele de carne sau pateu. „Pateul este foarte bun şi nu are la fel de multe chimicale ca cele din magazinele din România. De dulciurile astea toată lumea a auzit şi ştiu că sunt bune", spune o comerciantă despre produsele pe care le are pe tarabă. Nimeni nu i s-a plâns până acum, dar drajeurile cu bomboane îi stau de dimineaţă în soare.

Preţul bate calitatea

Chiar dacă botoşănenii sunt conştienţi de bolile la care se expun, ei trec cu vederea riscurile, gândindu-se la preţul scăzut. „Tocmai am luat nişte prosoape şi câteva perechi de ciorapi şi le mai iau nepoţeilor o pungă de biscuiţi. De ce să dau mai mulţi bani ca să le cumpăr de la alimentară?", mărturiseşte Ana Brăiescu, o bătrână din Săveni care a venit la cumpărături. De partea cealaltă, autorităţile sunt conştiente de situaţia din piaţă. Au făcut numeroase controale şi au dat amenzi, dar basarabenii vin cu marfa mereu. „Dacă noi le luăm produsele, ei merg şi le vând în spatele pieţei, în sacoşe. Nu ai cum să te pui cu mentalitatea omului", declară Dora Vasiliu, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare din Botoşani.

Teoretic, perfect „sănătoase"

Reprezentanţii Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Botoşani recunosc că produsele nu sunt depozitate în cele mai bune condiţii, dar până acum nu au primit nici o reclamaţie şi nici nu se pot autosesiza. „Până acum nu am avut îmbolnăviri cauzate de produsele alimentare din Republica Moldova", a afirmat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al DSP.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite