Botoşani: PORTRET: Vasile Alexandru, vrea să scrie istoria în handbalul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: PORTRET: Vasile Alexandru, vrea să scrie istoria în handbalul local
Botoşani: PORTRET: Vasile Alexandru, vrea să scrie istoria în handbalul local

A antrenat zeci de sportivi care au ajuns la echipe din primul eşalon al handbalului românesc. Acum vrea ca şi Botoşaniul să aibă o echipă de seniori, în Divizia A.

Vasile Alexandru şi-a dedicat mai bine de jumătate din viaţă handbalului, dar nu a reuşit să-şi îndeplinească cel mai mare vis, acela de a pregăti o echipă de seniori a Botoşaniului. A intrat în lumea sportului în anii de liceu, când s-a înscris la atletism, la grupa lui Ieremia Adochiţei. A practicat acest sport puţin timp, dar a reuşit să devină vicecampion naţional la aruncarea mingii de oină.

A renunţat ulterior la atltelism în favoarea handbalului şi în perioada facultăţii a jucat timp de trei ani în prima divizie la CSU Suceava. A revenit la Botoşani şi a reuşit cu echipa Electrocontact promovarea în eşalonul doi al handbalului românesc, dar din motive financiare această echipă s-a desfiinţat.

„Aveam o echipă bună în acea perioadă şi puteam face faţă fără probleme în campionat, dar a intervenit problema banilor. Era la fel ca acum. A fost ultima şansă ca Botoşaniul să aibă o echipă de handbal în campionatul de seniori”, îşi aminteşte Vasile Alexandru.

34 de ani de antrenorat

Din 1975 şi până astăzi, Vasile Alexandru a învăţat mii de copii tainele handbalului, iar unii dintre aceştia au ajuns jucători de bază la echipe din liga principală. A început să practice meseria de antrenor la Clubul Sportiv Şcolar, iar din 1990 activează la Liceul cu Program Sportiv. „Au fost generaţii foarte bune la Botoşani, dar mulţi au plecat deoarece aici nu am avut o echipă de seniori. Au fost mulţi sportivi buni care au renunţat să mai practice handbalului”, mai spune antrenorul botoşănean.

Vasile Alexandru nu a renunţat la visul său de a înfiinţa o echipă de seniori, chiar dacă tentativele sale au fost sortite eşecului din cauza dezinteresului autorităţilor şi a lipsei banilor. Acum încearcă din nou să găsească soluţia ca Botoşaniul să aibă, pentru prima dată în istorie, o echipă de handbal la nivel de seniori.

„Avem la Liceul Sportiv o echipă bună de juniori şi împreună cu câţiva jucători cu mai multă experienţă putem forma o echipă de divizia A. Am încercat să discut cu oameni de afaceri din Botoşani şi cu autorităţile locale pentru a sprijini această iniţiativă“, a precizat Vasile Alexandru.

Potrivit spuselor sale, pentru primul an, echipa s-ar descurca şi cu 100.000 de lei, bani care vor acoperi deplasările şi plata arbitrajului. „Am foşti sportivi care mi-au spus că ar veni să joace şi gratis numai să avem, în sfârşit, o echipă de seniori la Botoşani“, a încheiat Vasile Alexandru.

Profil

Născut: 20.02.1952 Botoşani.
Studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Familie: Căsătorit, doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vedeţi viitorul handbalului românesc?
Din păcate sunt foarte multe scandaluri, la fel ca în fotbal. Problemele încep de la nivel de copii şi juniori. Sunt mari probleme în ceea ce priveşte arbitrajul, iar sistemul competiţional nu este unul care să ducă la dezvoltarea handbalului. Cât timp federaţia nu va acorda o mai mare atenţie juniorilor, nu vom mai avea rezultate pe plan mondial. Au ajuns să ne bată ţări care nu existau în handbal când noi eram campioni mondiali.

Mai există motivaţie pentru a practica acest sport?
Motivaţie există pentru că sportivii încep să fie plătiţi din ce în ce mai bine. La echipe precum Oltchim contractele sunt la nivelul echipelor de fotbal din prima ligă. Acest lucru e valabil doar la echipele de club unde s-a implicat privatul.

Ce-i place
„Îmi place tot ce e frumos şi-mi place ceea ce fac. De aceea am rămas în lumea sportului“, spune Vasile Alexandru. În plus, antrenorul botoşănean susţine că îi plac în egală măsură marea şi muntele.


Ce nu-i place
„Nu-mi plac meschinăriile, oamenii fără cuvânt şi mafia care există în sportul românesc. Nu vorbesc doar de handbal, ci de întreg sportul. De altfel, problemele din sport şi mafie există în aproape toate sectoarele de activitate din România şi, din păcate, nu se face nimic“, afirmă antrenorul din Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite