Afacerea anului, parafată la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SOCAR Petroleum din Azerbaijan intră în Europa după ce a cumpărat o firmă din Botoşani care deţinea 14 benzinării. Compania petrolieră de stat din Azerbaijan a achiziţionat 90% din acţiunile societăţii botoşănene Romtranspetrol, patronată de soţii Iulian şi Doina Berescu. 

Firma Romtranspetrol este de peste zece ani pe piaţa de produse petroliere şi a fost mult timp un important partener al Companiei Rompetrol. În prezent, firma botoşăneană deţine 14 benzinării în judeţele Neamţ, Suceava, Iaşi şi Botoşani, dar şi o importantă flotilă de cisterne destinate transportului de produse petroliere. 

În ultimii doi ani, mai ales după ce a fost vândută Compania Rompetrol, firma botoşăneană a început să înregistreze pierderi financiare însemnate. De la o cifră de afaceri de 14 milioane de euro în 2008, Romtranspetrol  a ajuns la 9,5 milioane de euro în 2009. De asemenea, societatea a ajuns să aibă datorii de 29,1 milioane de lei, majoritatea către bugetul de stat. 

Preţul tranzacţiei e secret

Soţii Berescu au decis să vândă firma pentru a-şi plăti datoriile acumulate. Potrivit contractului încheiat cu SOCAR Petroleum, suma tranzacţiei nu poate fi făcută publică, însă se presupune că este vorba de peste 7 milioane de euro, sumă care ar acoperi datoriile Romtranspetrol.

„Nu vă pot spune despre ce sumă este vorba întrucât am convenit asupra clauzei de confidenţialitate cu partenerii noştri azeri. Negocierile au durat un an şi au necesitat numeroase deplasări în  Azerbaijan şi Ucraina“, a spus Doina Berescu. Romtranspetrol este singura firmă din Europa cumpărată de SOCAR Petrolium. „Am rămas cu 10% din acţiuni, iar eu şi soţul meu vom fi în echipa de conducere a companiei. SOCAR Petroleum îşi va dezvolta afacerile în Europa prin firma noastră care va fi rebranduită şi dezvoltată la nivel naţional. Prima benzinărie deschisă sub brandul SOCAR va fi inaugurată în Botoşani, în luna mai“, a adăugat Doina Berescu.

Cine e SOCAR Petroleum

Preluarea Romtranspetrol s-a făcut, indirect, prin intermediul firmei olandeze Becrux Investments & Finance B.V, persoana împuternicită de azeri pentru parafarea tranzacţiei fiind Hamza Karimov, reprezentantul SOCAR în România. Pentru început, azerii doresc să modernizeze cele 14 benzinării şi să deschidă alte zece staţii mobile prin dezvoltarea unui model de franciză cu parteneri români.

SOCAR Petroleum este unul dintre principalii investitori ai proiectului gazoductului „AGRI“ , care va transporta gaze naturale către Europa din  Azerbaijan, prin Georgia şi România.  Compania este una dintre cele mai importante în domeniul petrolier din fostul spaţiu ex-sovietic.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite