Adună bani de cadouri din vânzarea brazilor de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi tineri s-au gândit să valorifice crengile de cetină căzute în pădure. Pomii sunt căutaţi mai ales de pensionarii cu venituri reduse, care vor să aibă în casă un brad natural . Un astfel de pom, înalt de 50 de centimetri, costă 10 lei.

Confecţionat din crengi rupte, legat cu sârmă şi pus pe un suport de lemn, brăduţul de criză face o mare concurenţă bradului real adus din pădurile sucevene, dar al cărui preţ îi ţine pe clienţi la distanţă. Premieră în pieţele din Botoşani, acest brad este rodul imaginaţiei tinerilor de la sate, cărora le-a venit ideea de a valorifica crenguţele de brad rupte şi găsite prin pădure.


Alina Pătrăşcanu are 19 ani şi este din localitatea Balta Arsă. Căsătorită şi cu un copil de crescut, tânăra confecţionează brazi din resturile găsite în pădurea de la marginea satului. Procedeul este unul simplu, dar cere multă îndemânare. Pentru construirea unui brăduţ de 50 de centimetri ca „din reviste“, Alina munceşte în jur de o oră. „Aleg crengile potrivite, le unesc, le leg cu sârmă şi le pun pe suport. Nu e mare lucru, dar trebuie să le potriveşti bine ca să arate ca un brad adevărat. Dacă e rar şi strâmb, nu îl poţi vinde“, a spus tânăra.


„Ne strică afacerile brăduţul ăsta“


Alina confecţionează zilnic 10 brăduţi pe care îi vinde în piaţa centrală din oraş, la preţuri cuprinse între 6 şi 10 lei, în funcţie de dimensiune. Câştigă zilnic 100 de lei, iar cu banii strânşi va cumpăra lemne pentru iarnă, alimente de sărbători şi un cadou frumos băieţelului de trei anişori .


Brăduţul de criză se vinde ca pâinea caldă şi face concurenţă brazilor adevăraţi, scoşi la vânzare de o săptămână, în piaţa centrală a oraşului. Preţul accesibil, forma aproape perfectă, dar şi dimensiunile mici sunt câteva dintre atu-urile noului brăduţ, care are mare căutare. 


De la apariţia sa, afacerile vânzătorilor de brazi aduşi de la Suceava merg tot mai rău. „Am investit 5.000 de lei şi mă uit acum la brazi. Lumea se tot înghesuie la brazii ăştia făcuţi din crengi că sunt mai ieftini“, a spus Dorel Axinte, comerciant. 100% naturali, aceşti brăduţi sunt preferaţi în special de pensionari, dar şi de persoanele cu venituri mici.


 „Vreau să miroase a brad în casă de Crăciun, nu a plastic chinezesc. Preţul e bun şi nu ocupă mult spaţiu. În plus, nici nu trebuie prea multe globuri pentru împodobit. Mi-ar fi plăcut un brad adevărat, dar costă de 10 ori mai mult şi mai trebuie să cumpăr şi mâncare“, a spus Ionela Puşcaşu, pensionar.

_______________

Preţul creşte cu înălţimea
Brăduţii confecţionaţi din crenguţe rupte au preţuri pentru toate buzunarele. În funcţie de mărime şi desime, un astfel de pom costă între 5 şi 15 lei. Dacă un brad de 30 de cm costă 5 lei, unul de aproape un metru costă 15 lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite