Adolescentul-asasin terorizează doctorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cadrele medicale de la Neuropsihiatrie abia îl pot controla pe adolescentul din Ştiubieni care a înjunghiat mortal o fetiţă. Adrian Amurăriţei a fost trimis la expertiză psihiatrică. Psihologii spun că băiatul se comportă violent în spital, ameninţându-le cu bătaia pe asistente şi infirmiere.

Acuzat de omor, Adrian Amurăriţei (15 ani) a fost transferat la Spitalul de Neuropsihiatrie din Botoşani după ce, iniţial, a fost internat la Secţia de Psihiatrie Infantilă.
Duminică dimineaţă, el a înjunghiat-o mortal pe Ştefania Balan (10 ani), care mergea cu fratele ei la biserică. Surse din rândul cadrelor medicale susţin că adolescentul  le terorizează pe asistente şi pe infirmiere, ameninţându-le cu bătaia.


Testat de urgenţă


„Urlă că nu îi sunt respectate drepturile şi le ameninţă pe asistentele care-l supraveghează. Nu te poţi înţelege cu el. Pare foarte bine informat cu privire la drepturile copilului şi profită de acest lucru“, a declarat M. A., asistent medical în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Botoşani. Expertiza neuropsihiatrică pentru stabilirea discernământului minorului de 15 ani trebuia să aibă loc peste două săptămâni. Pentru că ancheta bate pasul pe loc, iar adolescentul a devenit incontrolabil, oamenii legii au dispus, ieri, efectuarea unei prime expertize psihiatrice la Centrul de Medicină Legală.


„O comisie de psihiatri va analiza starea minorului, urmând ca evaluările să continue cu examene psihologice“, a declarat Irina Priboi, psiholog în cadrul Secţiei de Psihiatrie Infantilă. Primele rezultate ar putea apărea abia peste o săptămână, timp în care minorul rămâne internat la Neuropsihiatrie. Aşa cum se arată în fişa sa medicală, adolescentul suferă de „personalitate în curs de structurare de tip instabil impulsiv, cu manifestări discomportamentale şi crize epileptice“.


Internat de nouă ori


Boala lui Adrian este genetică şi a fost declanşată de o malformaţie cardiacă de care suferă. „Creierul băiatului nu este suficient oxigenat“, a mai spus Irina Priboi. Adrian a fost luat în evidenţele psihiatrilor în februarie 2008. De atunci a fost internat de nouă ori. Ultima dată a ajuns la Psihiatrie după ce a încercat să se sinucidă. Restul internărilor au fost făcute la Neurologie. De fiecare dată s-a remarcat printr-un comportament violent. „Nu-l putem ţine în spital decât 17 zile, aşa cum prevede legea. Nu putem ţine un copil închis cât vrem noi“, a mai spus psihologul.

Mama riscă să fie decăzută din drepturi

Florin, băieţelul de 12 ani care şi-a văzut surioara murind, a suferit un şoc post-traumatic. Aceasta este părerea psihologilor din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Drepturilor Copilului Botoşani, care s-au deplasat ieri în localitatea Ştiubieni pentru a discuta cu familiile implicate în tragedie. „Acest şoc poate dura trei luni şi, dacă nu se intervine imediat, copilul va avea probleme toată viaţa. După înmormântarea fetiţei, vom începe consilierea psihologică a băiatului, dacă familia îşi va da acordul“, a declarat Felicia Mihai, şefa Centrului de Primire a Minorului în Regim de Urgenţă din cadrul Protecţiei Copilului. Nicoleta Amurăriţei, mama minorului ucigaş, încasează de la stat pensie de însoţitor pentru băiatul ei, bolnav psihic, pe care l-a luat din spital pe semnătură.


Ar putea ajunge în grija statului


Specialiştii de la Protecţia Copilului au purtat ieri discuţii cu localnicii din Ştiubieni, cu poliţiştii şi cu angajaţii Primăriei din comună pentru a afla dacă femeia a avut grijă de copilul bolnav psihic. Dacă se va stabili că şi-a neglijat băiatul, aceasta riscă decăderea din drepturile părinteşti. Astfel, Adrian ar putea ajunge în grija statului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite