Acuzaţii de furt şi calomnie acasă la Mihai Eminescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Coşereanu va trebui să dea explicaţii în faţa judecătorilor
Valentin Coşereanu va trebui să dea explicaţii în faţa judecătorilor

Restauratorul Memorialului Ipoteşti a dat în vileag abuzurile făcute de fostul director. Ilegalităţile reclamate au fost confirmate de anchetatori. Cu toate acestea, angajatul a fost dat în judecată de fostul şef pentru calomnie.

Scandalul de la Ipoteşti a început anul trecut. Marius Ştefănachi, restaurator la Memorialul Ipoteşti, a atenţionat şefii judeţului cu privire la neregulile făcute pe bani publici în această instituţie. El a prezentat probe care dovedeau achiziţiile ilegale făcute de conducerea
instituţiei şi cheltuirea banilor de la buget în interes propriu de către şefii Memorialului Ipoteşti.


„Le-am vorbit despre dispariţia a cel puţin trei obiecte muzeale din bisericuţa familiei Eminovici , a unor obiecte de inventar din cadrul instituţiei, sustrase şi înlocuite cu altele cu caracteristici diferite. Am mai spus şi despre executarea bustului lui Eminescu „la negru“, fără vreun act trecut prin contabilitate, şi despre obiectele expertizate chiar de fosta soţie a directorului“
, ne-a spus Marius Ştefănachi, restaurator la Memorialul Ipoteşti.


Dovezile aduse de angajatul instituţiei de cultură au făcut obiectul unui control demarat de către o comisie din cadrul Consiliului Judeţean, care a verificat cum s-au cheltuit fondurile alocate Memorialului Ipoteşti. După aproape două luni, membrii comisiei au stabilit că multe dintre sesizări sunt reale. „Reclamaţiile s-au dovedit a fi fondate. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Botoşani, iar cei implicaţi trebuie să răspundă“, ne-a declarat Manuela Zarug, membru al comisiei de control, care a cerut ca lipsurile din contabilitate, aproximativ 100.000 de lei, să fie imputate fostului director şi contabilului-şef al insituţiei de cultură.


„Nu am niciun sprijin“


Imediat după ce raportul CJ fost înaintat Poliţiei, directorul Memorialului Ipoteşti, Valentin Coşereanu, şi-a dat demisia, iar contabilul-şef, acuzat de complicitate, a intrat în concediu medical. Trei luni mai târziu, fostul şef de la Ipoteşti şi-a descărcat nervii pe restaurator. „M-a dat în judecată pentru denunţ calomnios şi mi-a cerut despăgubiri de 50 de mii de lei“, s-a plâns Marius Ştefănachi. El este speriat că va fi lăsat singur în proces şi că, dacă va pierde, nu va avea de unde să plătească daunele cerute pentru că are un salariu lunar de 1.500 de lei. „Am demascat unele nereguli şi i-am ajutat în anchetă pe cei de la CJ. Acum nu mai au nevoie de mine şi nici măcar nu îmi răspund la telefon“, a mai spus Marius Ştefănachi.


Fostul director al Memorialului Ipoteşti susţine că vrea să-i dea o lecţie colegului său, care şi-a băgat nasul în afacerile de la Memorial şi a sustras documente pe care le-a folosit împotriva lui.


„L-am dat în judecată pentru că a sustras actele instituţiei şi le-a pus probe la dosar. Nu avea dreptul să facă acest lucru. Sunt organe de control abilitate. Va trebui acum să răspundă pentru faptele sale şi pentru acuzaţiile pe care mi le-a adus“, a spus Valentin Coşereanu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite