Botoşani: Achiziţii de sute de mii de lei blocate la Ipoteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Achiziţii de sute de mii de lei blocate la Ipoteşti
Botoşani: Achiziţii de sute de mii de lei blocate la Ipoteşti

Consiliul Judeţean a refuzat să acorde conducerii muzeului banii solicitaţi pentru diverse obiecte de artă

Comisia de control a descoperit că directorul muzeului a vrut să achiziţioneze pentru 150.000 de lei lucrările naşului său de cununie.

Lista cu propunerile de achiziţii muzeale pentru acest an pe care reprezentanţii Memorialului Ipoteşti au prezentat-o Consiliului Judeţean Botoşani cuprinde 19 lucrări. Majoritatea aparţin artistului plastic Mircia Dumitrescu. Este vorba despre gravuri în lemn şi metal semnate de cunoscutul artist sau lucrări ale studenţilor săi de la Universitatea de Artă din Bucureşti. Acestea au fost estimate la 250.000 de lei, iar banii urmau să vină în două tranşe.

Artistul este naşul
şefului de la Ipoteşti


Unul dintre cei mai cunoscuţi graficieni din ultimele decenii şi profesor doctor la Universitatea de Artă Bucureşti, Mircia Dumitrescu l-a cununat în septembrie 2008 pe Valentin Coşereanu. Acest aspect a stârnit suspiciuni. „Suma ni s-a părut foarte mare de la început. Când am studiat lista, am aflat că majoritatea lucrărilor pe care trebuia să le plătim cu bani publici aparţin naşului de cununie al directorului Memorialului Ipoteşti. Nu contest valoarea acestui artist, dar nici nu cred în coincidenţe”, a declarat Manuela Zarug, consilier judeţean.


150.000 de lei au fost blocaţi zilele trecute la Trezoreria Botoşani înainte de-a ajunge în conturile Memorialului, iar membrii comisiei de control urmează să stabiliească dacă aceste lucrări sunt necesare instituţiei şi dacă preţul stabilit este corect.

Finul neagă acuzaţiile


Directorul Memorialului Ipoteşti, Valentin Coşereanu, neagă orice legătură între relaţia de rudenie şi propunerile de achiziţii pentru 2009. „Mircia Dumitrescu este cel mai mare artist plastic din ultimele decenii şi ar fi o onoare pentru noi să avem lucrări de-ale lui la Memorialul Ipoteşti. Preţul este foarte mic în comparaţie cu valoarea lucrărilor. Nu are nicio legătură cu faptul că este naşul meu de cununie”, a declarat Valentin Coşereanu, adăugând că va renunţa la ideea de a aduce la Botoşani gravurile artistului.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite