A strâns sute de medalii din război în casa lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţionarul Ion Siminicianu prezintă vizitatorilor obiectele adunate
Colecţionarul Ion Siminicianu prezintă vizitatorilor obiectele adunate

Un botoşănean şi-a făcut muzeu etnografic şi numismatic în locuinţa de la Corni. Spaţiul este prea mic pentru obiectele adunate şi ar trebui să-l extindă. Deşi nu este instituţie publică, acasă la Ion Siminicianu încep să vină curioşi.

Ioan Siminicianu are 57 de ani şi este colecţionar de obiecte din folclor de când se ştie. Unelte folosite pe vremuri de gospodinele satului, veselă pictată, porturi populare de prin diferite colţuri ale ţării (Maramureş, Bucovina etc.), toate au fost strânse cu grijă de către Siminicianu şi puse într-o casă în localitatea Corni.

Sutele de exponate cer deja un spaţiu mai mare, muzeul improvizat având o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. „Înainte colecţionam lucruri mai mărunţele, iar apoi pe parcurs lucrurile s-au schimbat. De ceva vreme colecţionez piese mai pretenţioase, mai costisitoare“, a spus Siminicianu, care este şi preşedintele secţiei de la Botoşani a Societăţii Numismatice Române.

Deoarece pasiunea pentru folclor s-a îmbinat cu cea pentru numismatică, botoşăneanul a început să adune obiecte din ambele categorii. De ajutor i-au fost cei 35 de ani petrecuţi ca militar, perioadă în care a strâns monede şi decoraţii de război.

Unele sunt extrem de rare, cum ar fi ordinul Victoria Socialismului, Ordinul Steaua României, pentru care a plătit mii de lei pentru a le avea în colecţie. „Eu văd o mare legătură între decoraţii şi portul popular bărbătesc. Aceste decoraţii au strălucit mai întâi pe pieptul ţăranului, care a plecat la luptă purtând astfel de costume, expuse aici“, precizează Ioan Siminicianu.

Vizitatorii sunt puţini deoarece mulţi nu ştiu despre muzeul colecţionarului Siminiceanu. Cei care ajung la Corni se declară însă încântaţi de obiectele expuse, unele fiind datate din secolele XIII-XIV. „Este ceva rar întâlnit. E interesant să poţi vedea într-un muzeu tradiţie, dar şi elemente de numismatică. Mai înveţi ceva din istoria României“, a spus Vasile Iftime, unul dintre vizitatori.

Multe dintre exponate au fost adunate de la prieteni şi cunoştinţe. Botoşăneanul speră ca pe viitor să-şi poată mări colecţia şi să deţină o locaţie mai încăpătoare, unde piesele adunate să fie expuse în toată splendoarea lor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite