Botosani: Clienţii ANL se feresc să-şi cumpere locuinţele închiriate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botosani: Clienţii ANL se feresc să-şi cumpere locuinţele închiriate
Botosani: Clienţii ANL se feresc să-şi cumpere locuinţele închiriate

Şefii municipalităţii au stabilit preţurile estimative ale apartamentelor ANL, care variază între 47.000 şi 100.000 de lei, în funcţie de zonă.

Municipalitatea din Botoşani scoate la vânzare pentru chiriaşii din blocurile ANL 220 de garsoniere şi apartamente cu două şi respectiv trei camere, situate în cartierele Călugăreni şi Bucovina. Preţurile sunt cuprinse între 47.000 şi 100.000 de lei. Puţini chiraşi ANL s-au arătat până acum  interesaţi să-şi cumpere locuinţele. La Primărie sunt înregistrate doar 35 de cereri.


Locatarii blocurilor ar vrea să-şi cumpere locuinţele, însă majoritatea nu au banii necesari, mai ales din cauză că valoarea trebuie achitată într-o singură tranşă. De aceea, mulţi dintre ei se mulţumesc să plătească în continuare chirie.


Preţurile, prea mari pentru calitatea caselor


O altă problemă este că ANL-urile din cartierul Călugăreni sunt considerate  de proastă calitate.  Chiriaşii cred că preţurile sunt mari, atâta vreme cât ar trebui să investească enorm ulterior. „Din decembrie 2003 stau în chirie la ANL. Preţurile sunt într-adevăr convenabile, însă calitatea lucrărilor din interior lasă de dorit. Ele au fost date ca locuinţe sociale şi nu au gresie, nu au faianţă, tâmplăria este deplorabilă. Trebuie să schimbi cam tot din interior. Nici măcar varul nu-i lavabil. Oricum, eu şi soţia vom face probabil un credit să-l cumpărăm“, a spus Bogdan Buliga, chiraşul unui apartament ANL din cartierul Călugăreni.


Vânzarea ANL-urilor implică şi o procedură de lungă durată. După ce municipalitatea a stabilit preţurile estimative, urmează ca acestea să fie aprobate de Consiliul Local în următoarea şedinţă publică. Hotărârea va intra în vigoare la 30 de zile de la aprobare, timp în care poate fi şi contestată. Dacă preţurile rămân cele aprobate de consilieri, municipal  itatea va trebui apoi să intabuleze fiecare locuinţă scoasă la vânzare. Abia după aceea ANL-urile pot fi înstrăinate. Potrivit legii, chiriaşii au prioritate în a cumpăra locuinţele.


Din vânzarea apartamentelor, cel mai câştigat este statul, care va trebui să reinvestească banii tot în construcţia de locuinţe sociale. Primăria va opri doar 5% din banii încasaţi, acest procent fiind de fapt cota pe care muncipalitatea a investit-o în asigurarea utilităţilor. În Botoşani, ANL va mai construi în cartierul Cişmea încă 96 de locuinţe.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite