ALERTĂ Nu plecaţi la drum fără măsuri de siguranţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Botoşănenii sunt sfătuiţi să nu plece la drum decât dacă este absolut necesar. Iar dacăs e încumetă să o facă oamenii trebuie să ia în calcul câteva reguli. Vezi care sunt.

Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au fost avertizate să monitorizeze situaţia şi să anunţe în cel mai scurt timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga" al Judeţului Botoşani în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteorologice prognozate.

I.S.U. Botoşani recomandă cetăţenilor ca, în perioada în care se manifestă fenomenele meteorologice prognozate, să se informeze permanent asupra condiţiilor meteo, să-şi pregătească rezerve de alimente, apă şi combustibil şi să-şi asigure mijloace de încălzire în locuinţe, să-şi pregătească mijloace de iluminat independente de reţeaua electrică, să păstreze la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii, să evite orice călătorie dacă nu este necesar. Dacă sunt nevoiţi să plece de acasă, botoşănenii sunt sfătuiţi să îmbrace haine groase, să nu uite de mănuşi şi căciulă, să călătorească numai ziua şi pe şoselele principale. Dacă pleacă cu maşina, este absolut necesar să o echipeze cu lanţuri pentru zăpadă, iar din portbagaj nu trebuie să lipsească lopata, răzuitoarea, cablul de remorcare. Nu trebuie să uite acasă telefonul mobil, dar nici să părăsească mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece se pot rătăci.

  • Înaintea plecării în călătorie, informaţi-vă asupra traseului ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.
  • Echipaţi autovehiculul cu pneuri pentru iarnă!
  • Păstraţi în mers o distanţă suficientă faţă de autovehiculul din faţa dumneavoastră, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă, mai ales pe un carosabil acoperit cu gheaţa, carosabil sau polei!
  • Nu acţionaţi brusc mecanismele de direcţie şi de frânare ale autovehiculului - pericol de derapaj!
  • Adaptaţi permanent viteza la condiţiile meteo şi de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, ghaeaţă sau polei )!
  • Când vă deplasaţi în coloană, evitaţi să depăşiţi! Această manevră nu vă scurtează semnificativ timpul de deplasare, însă vă poate pune viaţa în pericol. Totuşi, când depăşirea este absolute necesară, asiguraţi-vă temeinic înaintea efectuării acestei manevre şi semnalizaţi din timp intenţia dumneavoastră!
  • Asiguraţi funcţionarea corespunzătoare a sistemelor de iluminare-semnalizare, cât şi a celui de climatizare/dezaburire, pentru a vedea şi a putea fi văzuţi în trafic!
  • Determinaţi toţi ocupanţii autovehiculului pe care îl conduceţi să utilizeze centura de siguranţă!
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite