400 de joburi pentru şomeri şi absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AJOFM Botoşani organizează cea mai mare bursă a locurilor de muncă pentru cei aflaţi în căutarea unui serviciu. La târg şi-au anunţat prezenţa 70 de firme din peste 500 invitate. Posturile oferite sunt în diferite domenii de activitate.

Bursa locurilor de muncă se va organiza vineri, de la ora 9.00. „Ne aşteptăm ca până vineri să se înscrie peste o sută de firme, care să ofere cel puţin 500 de locuri de muncă. La câţi şomeri avem, sper ca toate locurile de muncă vacante să fie ocupate“, a declarat Sorin Şologon, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă  (AJOFM) Botoşani.


Salariu de 1.500 de lei pentru un tânăr inginer


Firmele care şi-au confirmat participarea vor veni cu 400 de locuri de muncă, cele mai multe fiind în municipiul Botoşani (342). Dintre acestea, doar 25 se adresează absolvenţilor de studii superioare. Societăţile vor să angajeze ingineri specializaţi în prelucrarea lemnului, mecanică, instalaţii, construcţii, precum şi arhitecţi. Cel mai mare salariu oferit unui inginer stagiar este de 1.500 de lei, plus bonuri de masă.


Pentru cei cu studii medii sunt oferite joburi în industria alimentară (41 de locuri), confecţioneri (88 de locuri), muncitori calificaţi în tăbăcirea şi finisarea pieilor (25 de locuri), constructori (140 de locuri) şi personal calificat în fabricarea de maşini utilaje şi echipamente (33 de locuri).


Cel mai bine plătiţi sunt muncitorii din construcţii, iar salariile cele mai mici sunt pentru confecţioneri. Astfel, un zidar sau mozaicar va primi un salariu net de 850 de lei, în timp ce un muncitor într-o fabrică de textile doar 670 de lei. Din cauza salariilor mici, unii şomerii spun că preferă să stea acasă şi să primească ajutorul de la stat până când vor găsi ceva care să le convină.


„Acum primesc aproape 400 de lei fără să fac nimic. De ce aş merge să lucrez în confecţii pentru 200 de lei mai mult?“
, a spus Marcela Stancu, una dintre botoşănencele fără loc de muncă aflate în evidenţa AJOFM.


„Se încurajează nemunca“


Patronii fabricilor de confecţii cred că statul încurajează lenea. „La un muncitor calificat ofer şi 1.000 de lei, însă puţini dintre şomeri sunt interesaţi să se angajeze. Sunt sigur că nici jumătate din cele 60 de locuri de muncă pe care eu le am libere nu se vor ocupa. Soluţia ar fi să angajez oameni din mediul rural care sunt dispuşi să muncească, dar cu condiţia să-mi plătescă statul banii de navetă. Eu pot să ofer şi o sută de locuri de muncă“, a spus Mihai Tincu, patronul unei fabrici de confecţii.


Botoşaniul este sub media pe ţară în ce priveşte rata şomajului, cu un procent de 5,08% faţă de 6,58%. AJOFM are în evidenţe 7.974 de persoane fără loc de muncă, din care doar 3.064 primesc indemnizaţie de şomaj.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite