„La internare mi-au spus că trebuie să am bani la mine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panaite Strimblea şi-a cumpărat seringi şi pastile, deşi a plătit toată viaţa contribuţiile la sănătate
Panaite Strimblea şi-a cumpărat seringi şi pastile, deşi a plătit toată viaţa contribuţiile la sănătate

Pacienţii care ajung la Spitalul „Mavromati“ trebuie să-şi cumpere medicamentele. Bolnavii asiguraţi sunt nevoiţi să plătească inclusiv pansamentele, seringile şi serul fiziologic pentru ca medicii să-i poată trata cum trebuie.

Panaite Strimblea (67 de ani) din Săveni a ajuns în urmă cu două zile la Spitalul Judeţean „Mavromati“ cu dureri cumplite de spate. Când s-a internat, bărbatul nu avea mare lucru la el şi fiindcă nu a avut probleme de sănătate n-a ştiut că trebuie să vină la spital cu bani puşi deoparte. „La internare mi-au spus că trebuie să am ceva bani la mine că va trebui să cumpăr unele medicamente pe care nu le au în spital. Mare noroc am avut că mi-a pus nevastă-mea 100 de lei în buzunar pentru doctor“, a spus bătrânul.

Pensia s-a dus pe seringi şi pe medicamente

Omul are o pensie de 500 de lei, după o viaţă de muncă la CAP. În două zile de spitalizare a cheltuit 50 de lei pe seringi, pansamente şi unele medicamente.

Pe un ger de crapă pietrele, bătrânul a dat fuga la farmacia din faţa spitalului să cumpere cele necesare ca să fie tratat. „M-au trimis asistentele după seringi, că altfel nu îmi pot face injecţiile. Numai eu ştiu ce dureri am, că n-am venit la spital de bine. Am luat zece seringi să am câteva zile. La fel fac şi colegii mei de salon. Nu ai bani, stai şi suferi“, a spus pacientul care se teme că spitalizarea îi va arde buzunarele.

Mii de pacienţi internaţi pe secţiile Spitalului Judeţean „Mavromati“ sunt în situaţia lui Panaite Strimblea. De mai bine de o lună, bolnavii sunt obligaţi să-şi cumpere medicamentele şi materialele sanitare.

Au plătit degeaba asigurarea medicală

Practic, bolnavii au ajuns să subvenţioneze unitatea deşi îşi plătesc contribuţiile la fondul de sănătate şi ar trebui să beneficieze gratuit de tratament. Bolnavii trebuie să plătească medicamentele, pansamentele, serul fiziologic şi seringile, dacă vor să fie trataţi.

„Sunt internat de patru zile şi am dat 150 de lei dintr-o pensie de 650 de lei. Am cumpărat cam tot ce mi-au cerut: pansament, spirt şi chiar aspirine. La noi, calitatea de asigurat este doar o formalitate“, a spus Marcela Iftode, pacient la Spitalul Judeţean „Mavromati“. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate s-a sesizat şi le recomandă pacienţilor asiguraţi să păstreze chitanţele pentru decontare.

În vreme ce medicii ridică din umeri şi  spun că nu mai au cu ce să-şi trateze pacienţii, conducerea spitalului susţine că situaţia este sub control, iar cazurile sunt izolate. „Pe unele secţii sunt probleme cu medicamentele şi materialele sanitare, dar nu în tot spitalul. Sunt bolnavi care trebuie să-şi cumpere unele medicamente care nu există în farmacia noastră, dar, în general, ne descurcăm în condiţiile în care suntem datori vânduţi furnizorilor de medicamente“, a spus Cornel Enache, managerul Spitalului Judeţean „Mavromati“ din Botoşani.

Spitalul vrea să facă credit
Conducerea Spitalului Judeţean vrea să ia un împrumut de la bancă pentru achitarea datoriilor către furnizori. Directorul unităţii, medicul Cornel Enache a trimis oferta către două unităţi bancare şi vrea să facă un credit pe 25 de ani cu dobândă fixă de 10%. Împrumutul va fi garantat cu serviciile medicale prestate de spital, dacă Ministerul Sănătăţii va aproba această modalitate de stingere a datoriilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite