7 obiceiuri ciudate de înmormântare şi nuntă în Ardeal. De ce trebuie să plătească nuntaşii pentru a juca mireasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nunţile şi înmormântările sunt evenimente esenţiale în viaţa unui om, motiv pentru care în mediul rural sunt acompaniate de obiceiuri, unele dintre ele părând de-a dreptul ciudate. În Bistriţa-Năsăud, de exemplu, se împodobeşte un prun şi se pune pe masa mirilor.

Nunţile şi înmormântările din Ardeal şi nu numai sunt însoţite de o serie de obiceiuri ce par ciudate, mai ales pentru cei care nu au prea avut tangenţă cu zona rurală. 

De exemplu, cămaşa de nuntă a mirelui era făcută de către mama miresei sau chiar de cătr emireasă, iar soacra mare primea în dar o năframă. Menuţ Maximinian, care a adunat bucăţele din obiceiurile din Bistriţa-Năsăud în mai multe volume, ne-a ajutat să trecem în revistă cele mai inedite obiceiuri de nuntă şi înmormântare. 

1. Mirii, avertizaţi de ce-i aşteaptă în versuri: pe drumul spre biserică, mirii au parte de strigături satirice, în versuri: „Că bărbatu nu ţi-i frate/Să gândeşti că nu te-a bate/Nici soacra ta nu ţi-i mamă/Să gândeşti că nu-l îndeamnă”, este doar unul din exemple. 

2. La Feldru, pe tot parcursul slujbei, doi tineri ţin un colac făcut de naşi deasupra mirilor. Colacul este mai apoi purtat în faţa alaiului până la Căminul Cultural, unde este rupt şi aruncat spre mulţime. 

3. Pe Valea Ţibleşului, pe masa mirilor era pus de obicei un prun, în care se puneau turtiţe, în diferite forme. Acesta întruchipa pomul din rai, semn al cunoaşterii binlui şi răului.  

4. Ocazia de a dansa mireasa se plăteşte în Bistriţa-Năsăud. Fiecare invitat trebuia să plătească pentru a avea onoarea de a juca cu mireasa. 

5. La înmormântări, oglinzile se acoperă, pentru ca sufletul să nu se vadă, iar animalele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a nu merge după stăpân. 

6. Tinerii necăsătoriţi, au parte la înmormântare de elemente specifice nunţii: aceştia sunt îmbrăcaţi în mire respectiv mireasă şi sunt însoţiţi de stegari, iar pe sicriu se pune prunul folosit la nunţi. 

7. Pe Valea Ţibleşului, la priveghi, tineretul se joacă de-a leapşa şi se dau palme peste cap, în glumă. De asemenea, la priveghi, bărbaţii obişnuiesc să joace cărţi.

Vă mai recomandăm:

Cele mai neobişnuite tradiţii ale romilor. De ce lăutarii nu-şi împrumută niciodată instrumentul

          

8 ciudăţenii despre saşi. De ce făceau etnicii germani maximum trei copii, iar românii aveau câte zece

          

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite