Bistriţa:Procese pentru fostele puncte termice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Procese pentru fostele puncte termice
Bistriţa:Procese pentru fostele puncte termice

Punctele termice rămase după falimentul sistemului centralizat de termoficare al Bistriţei sunt obiecte de dispută în instanţă, iar procesele sunt departe de finalizare. Deşi au fost solicitate pentru închiriere sau concesionare de societăţi comerciale, instituţii şi organizaţii neguvernamentale, clădirile cu pricina rămân goale şi se degradează de la o lună la alta. Situaţia juridică a marii lor majorităţi este încâlcit



Condamnate la degradare

Cele 30 de clădiri care au adăpostit puncte termice de dimensiuni mai mari sau mai mici, în funcţie de cartierul deservit au ajuns din proprietatea publică în cea a unei societăţi private în 1998. Atunci, fostul RATL Bistriţa s-a împărţit în două : serviciile de apă-canal s-au transformat în societate comercială în subordinea Consiliului Judeţean şi serviciul de termoficare centralizată a devenit Sc Proditerm o societate privată, dar în acelaşi timp subordonată Consiliului Local. Iar pentru ca transformarea să fie completă noul Proditerm şi-a trecut în capitalul social şi cele 30 de puncte termice. Această decizie este considerată ilegală şi după 10 ani contestată în instanţă de Primăria Bistriţa, care speră să-şi readucă în patrimoniu cele 30 de imobile. “ Am atacat această decizie de atunci. Iniţial Tribunalul ne-a respins cerererea, dar după ce am obţinut câştig de cauză la Curtea de Apel, aşteptăm în septembrie un termen pentru rejudecare”, a precizat Dumitru Cincea, unul dintre juriştii Primăriei Bistriţa. Acesta este însă doar unul dintre procesele în care municipalitatea se judecă pentru aceste puncte termice. Lichidatorul societăţii de termoficare Proditerm, intrată în faliment în 2006 cu datorii de 67 de miliarde de lei vechi, a intentat şi el un proces în care solicită aceste puncte termice, proces care se judecă şi el în faza de fond. O a treia cauză aflată pe rolul instanţelor vizează înscrierea de către Primărie, în urmă cu 5 ani în cartea funciară a unui număr de 6 puncte termice, în încercarea de a le readuce în patrimoniul public.
Primăria Bistriţa speră să obţină câştig de cauză în aceste procese, mai ales că cererile de închiriere, respectiv concesiune au curs de-a lungul anilor.  “ Eu sunt optimist. Sper să avem cîştig de cauză.”, spune primarul Ovidiu Creţu.

Unele au chiriaşi
Câteva dintre aceste clădiri au ajuns totuşi să aibă un chiriaş. În Piaţa Independenţei un fost viceprimar, Ioan Georgiu a transformat un astfel de punct termic în fast-food, iar în zona Lamă funcţionează un club de dans sportiv într-una din încăperile fostului punct termic. În alte două mai funcţionează asociaţii de locatari: “ Este puţin însă, suprafeţele închiriate sunt nesemnificative faţă de potenţialul imobiliar pe care îl au. Din păcate se degradează foarte tare aceste clădiri, iar noi suntem blocaţi în instanţă”, comentează viceprimarul George Avram.
Multe organizaţi nonguvernamentale au solicitat spaţiile în concesiune şi unii au avut noroc. Doina Monda, o juristă care se ocupă de ani buni de problemele femeilor molestate în familie are proiecte mari cu un astfel de punct termic:” Vrem să-l transformăm într-un centru social multifuncţional pe trei nivele. Avem promisiuni că vom obţine finanţare în toamnă, sper să nu avem probleme cu statutul juridic al clădirii, pentru că ne-am luptat prea mult pentru acest proiect”, spune cu îngrijorare Doina Monda.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite