Cele mai rare lalele din ţară au „împestriţat“ Orheiul Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistrița-Năsăud are  la Orhei cel mai mare areal cu lalea pestriță din țară. Floarea, o plantă rară care crește doar în cinci locuri din România, poate fi admirată zilele acestea, având o scurtă perioadă de vegetație. Planta este extrem de frumoasă şi de fragilă şi este protejată de lege

Mai mulți bistrițeni și-au petrecut sfârșitul de săptămână în pădurea de stejari din Orheiul Bistriței, unde a înflorit una dintre cele mai rare plante din România: laleua pestriță, o floare extrem de frumoasă și fragilă, care crește doar în cinci locuri din țară. Orheiul Bistriței este cel mai mare areal pe care crește laleaua pestriță ( aproape 80 de hectare), anul acesta fiind și mai extins, datorită condițiilor propice de umiditate. „Laleua pestriță nu se găsește decât în cinci locuri din țară. Orhei este cea mai mare suprafață pe care crește aceasta floare", spune Ilie Pintea, șeful Ocolului Silvic Dealu Negru, de care aparține zona Orheiul Bistriței.

image

Laleua pestriţă rezistă o săptămână

Rezervația naturală de la Orhei are și o poveste interesantă. Zona pe care cresc acum lalele se numea Poiana cu Narcise, pentru că aici creșteau narcise sălbatice, și era o arie protejată din 1982. Cu timpul, oamenii au drenat apa în zonă, locul a devenit mlăștinos și narcisele au dispărut. În locul lor au apărut frumoasele flori liliachii cu pete brune, cărora științific li se spune „fritillaria meleagris", fritillus însemnând în latină „tablă de şah", aluzie la pătratelele ordonate, brun-roşcate ale lalelei.Lalelele pestrițe au răsărit la Orhei în anii '85-'86, din semințe aduse de păsări sau de vânt. În fiecare primăvară, înflorirea lalelelor este un adevărat eveniment pentru localnici, dar și pentru oamenii veniți din alte părți. Aceste flori pot fi admirate doar o perioadă scurtă de timp, de maximum o săptămână, pentru că se ofilesc.

image

„De când știu eu, în zonă se organizează adevărate plimbări, copiii se duc și se iau la întrecere, numără câte lalele au văzut", spune Ilie Pintea. Ocolul Silvic a înaintat în acest an actele la Ministerul Mediului pentru a putea lua în custodie zona cu lalele pestrițe, în vederea protejării. „Încercăm să o protejăm mai bine, să facem patrulări și verificări. Anul trecut, zona a fost vandalizată, s-au lăsat și gunoaie", explică șeful ocolului silvic. Acesta mai precizează că problema nu este faptul că oamenii rup lalelele, ceea ce duce la stimularea înmulțirii vegetative, ci faptul că la iau cu tot cu bulb, o acțiune care ar trebui pedepsită cu până la 5.000 de lei amendă. Localnicii spun, însă, că nimeni nu se ocupă cu adevărat de astfel de măsuri. „Se duc copiii acolo, le rup, se duc vacile la pășunat. Atâta zicem noi că e protejată, dar nu vine nimeni să o protejeze", spune Ionela Mihalca, un localnic de 45 de ani. Și alți oameni din zonă au auzit doar din cărți că locul este o rezervație. „E o rezervație din câte am înțeles. Eram eu copilă și știu că am citit în «Cutezătorii», unde se vorbea de laleaua pestriță", spune Cornelia Hădărău, o săteancă de 50 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite