Prin pasajul VI, Bistriţa: „Mi-e frică să trec, dar trec“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasajul VI din centrul istoric al Bistriţei, a cărui boltă s-a prăbuşit la începutul lunii martie, este intens frecventat de trecători, deşi până în momentul de faţă s-a găsit doar o soluţie temporară de sprijinire a bolţii. Bistriţenii se înghesuie zilnic printre stâlpii care abia susţin bolta, riscând să se trezească cu zidăria în cap   

Pentru că pasajul este un monument istoric, din perioada medievală, lucrările de reconsolidare nu pot fi grăbite. Primăria Bistriţa trebuie să depună o minimă documentaţie şi să solicite un aviz de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice pentru a a deschide un şantier şi a începe lucrările de reabilitare.    

Primăria cere avize doar pentru urgenţe

Comisia a amânat şedinţa în care trebuia să elibereze aceste aviz, din data de 11 martie, în 18 martie, la solicitarea preşedintelui Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 9, Niels Auner.  Muncipalitatea a depus documentaţia la Direcţia Judeţeneană de Culte, Cultură şi Patrimoniu Cultural (DJCCPC), însă solicită doar avizele pentru intervenţiile de urgenţă. „Se solicită avize pentru intervenţiile de urgenţă, adică acele eşafodaje pe care vor să le monteze. În cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din data de 18 martie se va lua o decizie cu privire la acordarea acestor avize. După luarea deciziei, în zonă trebuie să fie restricţionat accesul şi să rămână în această formă până când se vor obţine avizele pentru proiectul tehnic de reconstrucţie şi reabilitare, ce urmează să fie întocmit de către Primărie", explică Mihaela Someşan, consilier superior în cadrul DJCCPC. Acesta mai spune că, cel mai sigur ar fi ca pasajul să fie înconjurat cu garduri.

„După părerea mea, zona ar trebui închisă definitive, aşa cum s-a întâmplat la Biserica Evanghelică, până la  eventuala deschidere a şantierului pentru lucrările de reabilitare", mai spune consilierul. „Noi am întocmit o minimă documentaţie pentru sprijinirea bolţii. În data de 18 cei din comisia de monumente o vor aviza cum cred ei de cuviinţă", spune Sever Moldovan, şeful Serviciului Monumente Istorice din cadrul Primăriei Bistriţa. Acesta spune că primăria a pus câteva panouri care să restricţioneze circulaţia, dar oamenii le-au dat la o parte.

„Mi-e frică să trec, dar trec"

Deşi stâlpii de susţinere a bolţii sunt doar o soluţie improvizată, şi nu o modalidate reală de securizare a pasajului, oamenii continuă să treacă prin zona periculoasă. Pasajul nu a fost închis şi nici măcar semnalizat cu „interzis". „Este desosebit de periculos. Poate oricând săvină jos şi să-i cadă cuiva în cap, să omoare doi sau trei oameni. Ar trebui să vină o comisie să verifice dacă e rezistentă trecerea asta. Cine  patronul lucrării, să răspundă de vieţile omeneşti", spune Ion Bungărdean, un bistriţean care trecea în această dimineaţă prin pasajul VI. „Trebuia să îl închidă. Aşa... uite, noi trecem că suntem obişnuiţi. Mi-e frică să trec, dar tottuşi trec", spune Doina Mălinescu, o altă trecătoare care s-a aventurat prin pasaj.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite