Maria Grapini, ministrul Turismului, îi trimite pe români la un complex în faliment de trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întrebată unde îşi petrece vacanţele, Maria Grapini, ministrul Turismului a spus că în Bistriţa Năsăud şi în judeţul Suceava, invitându-i pe români să viziteze locaţiile indicate. Problema este că cel mai mare complex din judeţul Bistriţa-Năsăud pe care îl recomandă este închis de 3 ani şi tot de atâta timp se încearcă vânzarea sa.


„Toată lumea mă întreabă unde plecaţi în vacanţă. Eu am plecat mai rar afară în vacanţă pentru că eram obosită de naveta asta în afara ţării pentru business. Şi atunci, sigur, Poiana Zânelor. Dacă nu aţi fost, vă recomand să vă duceţi în judeţul Bistriţa-Năsăud,” preciza pentru Gândul LIVE, luni seara, Maria Grapini.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism, a omis faptul că încă de acum trei ani complexul Poiana Zânelor, situat în Valea Mare, la poalele munţilor Rodnei,pe care-l recomandă turiştilor, este în faliment, lichidatorii încercând să vândă proprietăţile pentru stingerea datoriilor.

Cel mai mare complex privat din Bistriţa-Năsăud a fost deschis la începutul anilor 2000, extinzându-se în fiecare an. A ajuns la 8 cabane, o cramă cu 100 de locuri, patru săli de conferinţă, o terasă cu 500 de locuri şi un restaurant cu o capacitate de 100 de locuri. Pentru agrement administratorii au pregătit un panou de căţărări, paint ball, drumeţii, tiroliană, tenis de masă, dar şi un ştrand unde te puteai răsfăţa la soare.

Problemele au început în urmă cu 3 ani când datoriile l-au sufocat pe omul de afaceri din comuna Şanţ, Emil Nistor. Acesta deja se confrunta cu probleme cu legea, fiind trimis în judecată, în anul 2006, alături de alte şapte persoane, pentru prejudicierea cu un milion de lei a CEC Bank.

Acesta i-a determinat pe mai mulţi angajaţi de-ai săi să ia credite pentru nevoi personale fără garanţii, întocmindu-le adeverinţe de salarii false, fără ca oamenii să ştie ce sume au împrumutat şi fără să vadă vreun ban. Emil Nistor a apelat la acest „truc” pentru a-şi putea continua investiţiile la complexul Poiana Zânelor, care se extindea cu fiecare an.

Omul de afaceri mai este implicat într-un dosar. Procurorii DNA susţinând că Emil Nistor şi tatăl său i-ar fi construit unui procuror năsăudean un pod în faţa casei pe care magistratul o deţine în localitatea Poiana Zânelor, pentru a dispune o sancţiune cu caracter administrativ în cazul său, omul de afaceri fiind cercetat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

După ce complexul Poiana Zânelor a intrat în faliment, lichidatorul a început procedurile de valorificare ale celor 8 cabane existente. Acestea nu şi-au găsit cumpărător nici în ziua de astăzi, deşi inclusiv ANAF şi-a încercat norocul pentru a-şi recupera datoriile pe care omul de afaceri le avea la stat.

Potrivit Tribunalului Bistriţa-Năsăud nu mai puţin de 35 de societăţi comerciale din diferite domenii de activitate, precum şi instituţii publice aşteaptă să îşi recupereze banii de la Emil Nistor.

În 2011 două dintre cabanele complexului au fost mistuite de flăcări. Una dintre cabane a ars în totalitate, în timp ce cealaltă în proporţie de 80%. Cabana de la care a pornit incendiul adăpostea restaurantul, piscina şi 12 camere pentru turişti. Valoarea întregului complex ajunge la câteva milioane bune de euro, lichidatorul încercând să-l vândă ca întreg şi nu porţionat.

Numele complexului a fost inspirat din poveştile cu zâne, asociate cu zona în cauză. Potrivit localnicilor în zonă îşi face veacul o zână bună, care poartă oile de pe un munte pe altul pentru a avea mai mult lapte, dar îi şi pedepseşte pe cei ce încearcă să o oprească.

Aceasta şi-ar face apariţia în fiecare an, la câteva zile după măsuratul oilor, deschide staulul, ia turma de oi şi câinii şi dispare, urmând să apară înainte de ivirea zorilor. Ciobanii locului susţin că de fiecare dată când zâna „răpeşte” oile, acestea dau mai mult lapte.

Vă mai recomandăm:

FOTO Povestea colţului de rai apărut şi ocrotit cu îndârjire de un biolog moroşan

Turism etnografic şi ecologic la fosta graniţă cu Ungaria. Primarul Vasile Codrea invită nemţii să trăiască în case de lut, ca acum sute de ani

 



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite