Bistriţa:Sperietoarea reducerii posturilor bântuie învăţământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Sperietoarea reducerii posturilor bântuie învăţământul
Bistriţa:Sperietoarea reducerii posturilor bântuie învăţământul

Ordinul Ministerului Învăţământului transmis la sfârşitul săptămânii trecute Inspectoratelor Şcolare, de a reduce numărul de profesori cu 20000 pentru că nu mai ajung banii de salarii, stârneşte nelinişte şi printre dascălii din Bistriţa-Năsăud. Deşi conducerea Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud dă asigurări că profesorii calificaţi nu vor fi afectaţi, nimeni nu ştie încă de câte catedre este vorba.

În timp ce alte inspectorate şcolare din ţară au anunţat deja numărul de posturi care vor cădea, inspectorul şcolar general, Stela Todea s-a eschivat să precizeze o cifră, şi spune doar că numărul de posturi de suplinitori va fi influenţat de numărul exact de elevi care încep anul şcolar.:“ Până în septembrie nu vom şti cu certitudine. Problematice sunt  clasele a IX-a care, dacă nu-şi realizează numărul de elevi, se comasează. Şi mai sunt şi alte situaţii. Cert este că au fost directori care au anunţat mai multe clase decît elevii înscrişi”, mai spune şeful ISJ.
Lipsesc 484 de elevi
Inspectoratul Şcolar a constat în urmă cu două zile că elevii din primul an de liceu sunt mai puţini decât au estimat directorii, atunci când au anunţat câte clase a IX-a organizează. “Sunt unele şcoli care au anunţat cinci clase, când de fapt nu au decât două şi jumătate de elevi înscrişi la nivelul clasei a IX-a”, declară inspectorul şcolar general, Stela Todea, după şedinţa cu directorii. Profesoara Todea se declară totuşi optimistă şi aşteaptă să se adune totuşi câte 25 de elevi pentru fiecare clasă în minus: “ cu corigenţii claselor a VIII-a cu copiii întorşi din străinătate, poate se vor completa. Nu este situaţia chiar atât de neagră, este numai gri”, adăugă şeful Inspectoratului Şcolar. Potrivit datelor statistice afişate pe site-ul ISJ după cele două repartizari computerizate în licee au rămas nici mai mult, nici mai puţin de 484 de locuri neocupate. Campioane la aceste diferenţe sunt grupuri şcolare din mediul rural, dar şi din Bistriţa, printre care Grupul Şcolar Agricol.
Plecaţii din străinătate, aşteptaţi cu speranţă
Directorul de la Grupul Şcolar Agricol Bistriţa, Simona Belea, susţine însă că va completa toate cele trei clase de a IX-a anunţate la începutul anului. Deşi şcoala a fost nominalizată de oficialul ISJ printre cele cu probleme, conducerea instituţiei şcolare spune că situaţia este sub control şi că necazurile ar fi la alte şcoli, ale căror directori ar fi prezentat deformat situaţia lor, inclusiv la ultima şedinţă, de teama de a nu pierde câteva posturi: “ eu am fost corectă şi am venit cu situaţia reală”, precizează directoarea. Profesoarea Belea mai spune că doar una dintre cele trei clase nu are efectivul complet, dar că problema se va remedia odată cu examenele de corigenţe şi valul de sosiri din străinătate: “Avem semnale că se vor repatria multe familii cu elevi de liceu, ei au nevoie de garanţia unui loc pentru a face apoi demersurile de echivalare a studiilor”, este convinsă directoarea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite