A început sezonul hoţilor de pădure la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hoţi de lemne. foto arhivă
Hoţi de lemne. foto arhivă

Odată cu venirea frigului hoţii de lemne şi-au intrat deja în mână şi au început furturile din păduri. În luna octombrie au fost prinse săpămânal persoane care au tăiat ilegal lemn.

Potrivit şefului Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bistriţa-Năsăud, Savir Moisil, cele mai mari probleme din judeţ sunt în zona Budacu de Sus, acolo unde comunitatea de romi iese la furat de lemn zilnic. „În ultima lună am prins săptămânal câte două, trei persoane la furat de lemne. Acţiunile le facem în colaborare cu poliţia şi unde este cazul chiar cu jandarmii şi prindem cam de câte ori ieşim pe câte cineva. Majoritatea problemelor sunt în Budacu de Sus. Cei de acolo ne sunt „clienţi fideli" şi chiar dacă îi prindem şi iau amenzi sau li se fac dosare penale tot nu se liniştesc", explică inginerul silvic.

În afară de zona Budacului mai sunt hoţi şi pe la Beclean şi pe Valea Bârgoăului. Singura zonă cu păduri care nu le fac probleme este Valea Someşului. „Oamenii de acolo sunt altfel decât în restul judeţului. Rar se întâmplă câte un furt în zonă, probabil pentru că foarte mulţi dintre locuitorii de acolo au pădurile lor şi atunci nu merg la furat la alţii. Oricum, pădurile cele mai sensibile sunt cele care aparţin unor proprietari privaţi şi care nu îşi permit să plătească pază. Pentru că Ocoalele Silvice au toată pădurari şi de acolo nu se prea fură", explică Moisil. Hoţii de lemne sunt prinşi în general atunci când transportă lemnul şi nu când îl taie. „E greu de-i prins când îl taie deoarece dacă vâd că se apropie cineva fug şi nu a cum să-i prinzi. De aceea noi îi prindem în timp ce transportă lemnul", spune şeful ITRSV.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite