Patru hectare de pădure din Munţii Călimani sunt cuprinse de un incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta şi vântul au extins incendiul (foto: arhiva actualmm.ro)
Seceta şi vântul au extins incendiul (foto: arhiva actualmm.ro)

Patru hectare de pădure tânără din Munţii Călimani, aflate pe raza administrativă a comunelor Şieuţ şi Dumitriţa, din judeţul Bistriţa-Năsăud, ard mocnit de trei zile, la stingerea incendiului acţionând peste 30 de silvicultori, pompieri şi localnici.

Şeful Ocolului Silvic Dealul Negru, Dănuţ Pintea, a declarat, vineri, că incendiul a izbucnit în cursul zilei de miercuri, în zona Poaia Tomii din Munţii Călimani, cel mai probabil din neglijenţa unui culegător de fructe de pădure care fie a aruncat o ţigară aprinsă, fie a uitat să stingă un foc.

"Incendiul a izbucnit miercuri, la o altitudine de 1.500 de metri, în zona Poiana Tomii din Munţii Călimani, într-o pădure tânără de conifere, o plantaţie care nu are mai mult de 25 de ani. Ard trei hectare de pădure de pe raza comunei Şieuţ şi încă un hectar de pădure de pe raza comunei Dumitriţa. Credem că focul a izbucnit dintr-o neglijenţă a vreunui culegător de fructe de pădure. Fie a aruncat o ţigară aprinsă, fie a aprins un foc şi a uitat să-l stingă. Luptăm de trei zile cu incendiul. Focul arde mocnit. În prima zi am avut 30 de oameni la stingere, apoi 15, iar vineri avem tot 15. Încercăm să ducem apă cu nişte cisterne şi sperăm să îl stingem în cursul zilei de vineri", a declarat Dănuţ Pintea, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, oamenii mobilizaţi la incendiul de pădure au săpat un şanţ pentru a limita răspândirea focului.

"Săpăm un şanţ adânc să limităm răspândirea focului. Sperăm să reuşim vineri să stingem incendiul şi cu apa pe care o cară, în cisterne, nişte tractoare", a afirmat el.

Pentru a depista cine se face vinovat de producerea incendiului, poliţiştii Secţiei 1 Poliţie Rurală Bistriţa au început o anchetă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite