Un incendiu care arde de o săptămână în Munții Rodnei a fost stins cu un elicopter MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul a izbucnit în urmă cu o săptămână. Foto Arhivă
Incendiul a izbucnit în urmă cu o săptămână. Foto Arhivă

Incendiul din Munții Rodnei de lângă localitatea Parva a fost stins marți după masa de un elicopter MAI cu tunuri de apă venit de la București. Focul a ars 25 de hectare de vegetație și a creat serioase probleme pompierilor bistrițeni.

Incendiul care a izbucnit pe vârful Căldărușa la 1600 de metri din Munții Rodnei nu a putut fi stins până marți de către pompieri deoarece accesul în zonă cu autospecialele cu apă este imposbil. După ce Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a reușit să stingă incendiile din județul Sibiu a trimis un elicopter cu tunuri de apă și la Bistrița. „Nu am mai avut în ultimii ani un incendiu care să dureze atât de mult. De data aceasta problema a fost seceta și lipsa ploilor care de obicei ne ușorează munca în zonele montane, acolo unde accesul este dificil. Acum însă, nu am avut nici un strop de ploaie așa că a trebuit să așteptăm elicopterul", explică maiorul Vasile Trifan, purtătorul de cuvânt al ISU Bistrița.

Potrivit primarului comunei Parva, Stelian Gheorghe, focul a ars mocnit în ultima săptămână și s-a extins în continuu, dar nu au fost pagube materiale însemnate deoarece flăcările nu au ajuns la coronamentul compacilor distrugând doar frunzișul și arborii căzuți. „Principalele pagube au fost provocate la o plantație de puet de brad tânără, de doar 6 ani", adaugă primarul.

Elicopterul a încărcat apă din lacul Colibița și a făcut mai multe drumuri până la locul incendiului, capacitatea de transport a acestuia fiind de 3.000 de litri de apă pe transport. „Mâine vom putea ști cu exactitate dacă incendiul a fost stins de tot, deoarece arde mai mult în interior și acest lucru îl face extrem de înșelător", explică Trifan.   

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite