Fotograful Cosmin Bumbuţ îl acuză pe fratele lui Tibi Uşeriu de homofobie. Acesta ar fi dat afară un voluntar din ONG pentru că era gay

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi din ţară îl acuză de homofobie pe Alin Ulhmann Uşeriu, administratorul celei mai importante asociaţii din România dedicată salvării pădurilor. În urmă cu câţiva ani, acesta ar fi dat un voluntar afară din asociaţie, pe motiv că era homosexual. Alin Ulhmann Uşeriu respinge acuzaţiile şi susţine că există diversitate în ONG-ul pe care-l conduce.

Într-o postare făcută luni, 29 mai, pe pagina sa personală de Facebook, Cosmin Bumbuţ, unul dintre cel mai cunoscuţi şi apreciaţi fotografi din ţară, aduce acuzaţii grave la adresa administratorului Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ulhmann Uşeriu.

Alin Ulhmann Uşeriu, fratele atletului Tibi Uşeriu, care a devenit un fenomen în România şi nu numai după ce a câştigat de două ori una dintre cele mai solicitante ultramaratoane din lume desfăşurat la Cercul Polar, este acuzat de fotograf de homofobie.

Acesta precizează în postarea sa de pe Facebook că Alin Ulhmann Uşeriu ar fi îndepărtat din asociaţia pe care o administrează împreună cu fratele său un voluntar de bază pe motiv că acesta ar fi fost homosexual. 

„Am vizitat pagina aceasta după multă vreme. (n.r. pagina de Facebook a Asociaţiei Tăşuleasa Social). Am râs bine, nu ştiu dacă prindeţi ironia din imagine, dar voluntarul de bază al acestui ONG a fost îndepărtat pentru că era gay. Şi încă ceva: mi-e foarte ruşine că am crezut în ei şi acţiunile lor atâţia ani”, a precizat în postarea publicată pe pagina personală de Facebook fotograful Cosmin Bumbuţ.

printscreen postare cosmin bumbut tasuleasa social

Fotograful nu a făcut public numele voluntarului la care se referă, însă în comentarii mai multe persoane confirmă această poveste, care ar fi avut loc în urmă cu câţiva ani. Tot în comentarii, Cosmin Bumbuţ spune că a părăsit organizaţia în urmă cu câţiva ani, tocmai din cauza acestui incident. De asemenea, Cosmin Bumbuţ continuă acuzaţiile la adresa lui Alin Ulhmann Uşeriu şi în comentarii, susţinând că acesta s-ar fi îmbogăţit pe seama proiectelor sociale pe care le derulează:

„Eu l-am cunoscut pe Alin când avea o Lada Niva, energie şi carismă. Băteam pădurile cu el. După câţiva ani n-a mai rămas aproape nimic din omul cunoscut în 2008. Acum are o moşie cu lac şi multe case (toate făcue pe banii de proiecte sociale ale sponsorilor), două Toyote Landcruiser, custom made in Germany (şi alte maşini de oraş), nişte angajaţi pe care-i numeşte voluntari şi o mare sectă, care pactică cultul personalităţii. Ştiu (din surse sigure) că sunt o grămadă de oameni de calitate, care mai merg acolo, doar că sunt trataţi regeşte, pentru că-l legitimează. E simplu să închizi ochii şi uşor când ţi se sulfa în ciorbă că eşti celebru/cineva. E necesar să te identifici cu un erou (asta am făcut şi eu mulţi ani), ne lipsesc modelele, dar împăratul e gol. Şi, orice ai zice, homofob, că de la asta a pornit discuţia”, a completat fotograful.

Alin Ulhmann Uşeriu dezminte cele afirmate de Bumbuţ

Contactat telefonic, Alin Ulhmann Uşeriu a recunoscut că fotograful Cosmin Bumbuţ a fost voluntar al asociaţiei pe care o conduce, însă de 4 ani nu mai participă la acţiuni. Întrebat de ce s-a retras, Alin Ulhmann Uşeriu a spus: „Sunt oameni care se retrag, sunt oameni care vin, care pleacă, este o organizaţie deschisă”. 

În ceea ce priveşte acuzaţia de homofobie, Alin Ulhmann Uşeriu nu a vrut să comenteze prea mult, susţinând totuşi că aşa ceva nu s-a întâmplat în cei 17 ani de când conduce asociaţia. 

Alin Ulhmann Useriu

Alin Ulhmann Uşeriu (Foto: Bianca Sara)

„Dacă el (n.r. Cosmin Bumbuţ) aşa zice.. eu ce să zic? Este părerea lui, eu nu aş putea să mă pronunţ pe un lucru pe care nu-l cunosc. Eu nu mă pot pronunţa pe aşa ceva. Eu nu ţin minte să fi dat afară pe cineva, din cauza orientărilor sexuale, nici acum, nici în 17 ani de când funcţionăm. Nu am dat niciodată afară un voluntar, este o organizaţie deschisă. Avem oameni din 18 ţări care vin la noi. Nu am avut absolut niciun caz de felul acesta, dacă el spune asta, trebuie să probeze. Avem musulmani, avem evanghelici, noi suntem ortodocşi, avem oameni care sunt baptişti, oameni de toate religiile. Când vine vorba despre orientările sexuale nici nu am cum să controlez aşa ceva, pentru că la acţiunile noastre au participat până acum 50.000 de oameni. Bănuiesc că în cei 50.000 de oameni au fost de toate orientările sexuale”, a declarat Alin Ulhmann Uşeriu.

Vizavi de acuzaţiile că şi-ar fi făcut o avere cu ajutorul proiectelor sociale, Alin Ulhmann Uşeriu a ţinut să precizeze că în asociaţia sa nu au intrat bani publici în cei 17 ani de activitate.

„Organizaţia, proiectul de la Tăşuleasa Social este finanţat de mine sau de cei care m-au ajutat la acest proiect. Este un proiect privat, acolo este o organizaţie care este şi casa mea şi casa lui Tibi, şi nu s-au folosit niciodată bani publici sau de proiecte. Este un proiect finanţat de oameni privaţi şi pot să dau socoteală fix numai la oamenii privaţi care m-au finanţat. Nu s-a folosit în 17 ani niciun leu public”, a mai spus administratorul Tăşuleasa Social. 

Tăşuleasa Social, una dintre cele mai cunoscute ONG-uri din ţară

Tăşuleasa Social funcţionează de mai bine de 15 ani şi a adunat zeci de mii de voluntari din aproape 20 de ţări de-a lungul anilor. Proiectele lor sunt pliate pe mediu, însă includ şi competiţii sportive şi proiecte sociale.

În acţiunile asociaţiei s-au implicat numeroase persoane publice şi chiar capete încoronate. Printre cei care au participat la acţiunile de voluntariat ale ONG-ului se numără: Principele Nicolae al României, Radu Naum, Ivan Paţaichin, Ada Milea sau Marcel Iureş. 

De asemenea, printre companiile private care susţin Tăşuleasa Social se numără Coca-Cola sau Raiffeisen Bank România. CEO-ul Raiffeisen Bank România Steven Van Groningen şi soţia sa Valeria Răcilă, multiplă medaliată la Jocurile Olimpice, au şi participat de mai multe ori la maratonul „Via Maria Theresia” organizat de Tăşuleasa Social şi desfăşurat în munţi. 

Vă mai recomandăm:

Moş Crăciun vine cu camionul pentru al 13-lea an consecutiv. Peste 20.000 de cadouri vor fi distribuite într-o zi copiilor din mediul rural

O şcoală care te învaţă să cutreieri şi să asculţi muntele, la Tăşuleasa Social

Cum a reuşit o asociaţie bistriţeană să-i facă pe zeci de mii de copii să iubească natura. 30.000 de arbori au fost plantaţi simultan în 40 de localităţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite