FOTO Mii de bistriţeni au înfruntat temperaturile scăzute pentru a-şi lumina sufletul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învierea Domnului Bistriţa FOTO: Bianca Sara
Învierea Domnului Bistriţa FOTO: Bianca Sara

Mii de bistriţeni au luminat sâmbătă seara străzile pe care sunt situate cele mai importante biserici din Municipiu. Deşi ploaia nu şi-a făcut apariţia şi în noaptea de Înviere, bistriţenii au fost nevoiţi să apeleze la haine mai groase, temperaturile fiind destul de scăzute.

Bistriţenii şi-au deschis sufletele în această noapte, alegând să renunţe la somn şi să ia lumină de la bisericile din Bistriţa. Dotate cu sisteme audio de ultimă generaţie, majoritatea bisericilor din Bistriţa îţi permiteau să eviţi înghesuiala şi să asculţi slujba şi din stradă. Multe biserici au ales să facă slujbele în faţa lăcaşurilor de cult şi nu în interior. 

După ce întreaga zi, încă de dimineaţă, a plouat, cu doar o oră înainte de miezul nopţii, credincioşii au scăpat de stropi. Temperaturile scăzute i-au determinat însă pe majoritatea să scoată de la naftalină hainele de iarnă. 

inviere bistrita 4

Cea mai aglomerată biserică a fost „Sfinţii Trei Ierarhi”, situate pe strada Alexandru Odobescu din apropiere de centrul istoric al Bistriţei. Scările bisericii, precum şi curtea interioară, dar şi trotuarele din apropiere şi chiar strada s-a umplut de credincioşi care i-au urmărit pe cei trei preoţi. 

Printre cei care au luat lumină de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” se numără şi preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean. Acesta obişnuieşte să petreacă la Bistriţa toate marile sărbători. 

Ca în fiecare an, Lumina Sfântă care a fost dăruită de Înviere credincioşilor a sosit în Bistriţa sâmbătă seara, tocmai de la Ierusalim. Încă din anul 2009, o delegaţie a Patriarhiei Române aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim, cu un avion special. De la Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă ajunge în Transilvania cu un avion de mici dimensiuni, făcând escală la Sibiu şi în Cluj-Napoca. Reprezentanţii Protopopiatului Ortodox Bistriţa au mers cu o maşină până în Cluj-Napoca, pentru a lua Lumina Sfântă. 

inviere bistrita 6

Lumina pe care credincioşii o iau în noaptea de Înviere de la preoţi trebuie să ajungă la casele lor. După ce se face semnul crucii, lumânarea cu care s-a luat lumină, trebuie stinsă de pragul de sus al uşii de la intrare. Gestul simbolizează lumina care ne luminează sufletele şi spaţiul în care trăim. Preoţii ne îndeamnă să ţinem în casă lumânarea respective şi să o aprindem la nevoie. 

Învierea Domnului este cea mai veche, mărită şi solemnă sărbătoare creştină. Aceasta este şi începutul şi culmea tuturor sărbătorilor şi a praznicelor. Duminica Învierii ne aminteşte de trecerea noastră de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă. 

Vă mai recomandăm:

Mesajul Patriarhului Daniel: De Paşti să fim vestitorii iubirii, păcii şi bucuriei, într-o lume confuză şi tristă, confruntată cu dezbinare, sărăcie şi suferinţă

VIDEO Ce mesaj polemic transmite arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Ioachim Băcăuanul, de sărbătoarea Învierii Domnului

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite