FOTO Peste 150 de tineri au adus colindele străvechi pe străzile Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, înainte să se lase seara, peste 150 de tineri au adus colindele străvechi învăţate de la bunici şi străbunici pe străzile Bistriţei. Evenimentul care a fost pus la punct de către instructorul Adrian Paşcu are un scop umanitar, colindătorii adunând alimente şi haine pentru familiile sărace, cămine de bătrâni şi orfelinate.

Pe o ploaie măruntă, peste 150 de tineri din mai multe ansambluri din judeţ au luat la pas municipiul Bistriţa decişi să vestească naşterea Domnului chiar pe străzile oraşului. Au pornit din partea de jos a oraşului, l-au străbătut la pas pe cele mai mari bulevarde şi s-au oprit pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Toţi colindătorii, printre care se numărau şi puşti de 6-7 ani, au fost îmbrăcaţi în straie populare, unele dintre ele vechi şi de un secol, lăsate moştenire de la bunici şi străbunici.

Tinerii din grup şi-au anunţat prezenţa şi venirea cu ajutorul buciumului, un instrument întâlnit pe Valea Şieului, care este folosit tocmai în perioada de iarnă, anunţând chiar apropierea colindătorilor şi a sărbătorilor. Instrumentul este folosit pe tot parcursul lunii decembrie, colindatorii apelând la el să-şi anunţe venirea până în data de 6 ianuarie.

Evenimentul este organizat de trei ani de instructorul Adrian Paşcu. Acesta este însă primul an când colindătorii cântă pe străzile oraşului şi nu în zonele rurale. Scopul acestuia este unul umanitar.
Cei care îi întâlnesc în drum pe colindători sunt încurajaţi să doneze alimente, haine şi obiecte, care mai apoi vor ajunge la bistriţenii mai puţin norocoşi, precum şi la cămine de bătrâni, mănăstiri sau orfelinate.

Anul trecut colindătorii au reuşit să adune din localităţile Rodna şi Sebiş nu mai puţin de 12 tone de alimente, care au ajuns la mănăstiri, orfelinate şi cămine de bătrâni.

„Astăzi vreau să depăşesc recordul de anul trecut şi să ajut oameni care chiar au nevoie de aşa ceva. Mai mult vreau să aduc lumină în casele oamenilor cu ajutorul felinarelor purtate de aceşti micuţi”, spune Adrian Paşcu.

Vă mai recomandăm:
 

Cum s-au întors hainele contemporane cu câteva secole în urmă cu ajutorul motivelor tradiţionale de pe Valea Someşului

Tradiţiile de la ţară, aduse în centrul oraşului. Sacrificarea porcului sau împodobirea bradului, printre activităţi

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite