În patru licee din Bistriţa-Năsăud niciun elev nu a promovat Bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru unităţi şcolare din Bistriţa-Năsăud au înregistrat promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat, potrivit unei statistici a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), dată publicităţii luni.

Conform ISJ Bistriţa-Năsăud, printre cele patru unităţi şcolare care au obţinut promovabilitate zero se află singurul liceu privat din judeţ, Liceul Particular "Henri Coandă" din comuna Feldru, al cărui singur absolvent de ştiinţe ale naturii care a frecventat şcoala în regim de frecvenţă redusă nu a reuşit să promoveze.

Rată de promovare zero s-a mai înregistrat la următoarele şcoli de stat: Grupul Şcolar "Sfânta Maria" din Bistriţa, Grupul Şcolar Lechinţa şi Liceul "Petru Rareş" Bistriţa.

Grupul Şcolar "Sfânta Maria" este fosta şcoală ajutătoare din Bistriţa. La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat s-au înscris zece absolvenţi ai cursurilor de coafor-stilist şi organizator banqueting. Trei nu s-au prezentat, iar şapte nu au reuşit să promoveze.

De la Grupul Şcolar Lechinţa, unde au fost pregătiţi tehnicieni în agricultură şi tehnicieni pentru întreţinere şi reparaţii, s-au înscris la examen 44 de absolvenţi. Dintre aceştia, aproape jumătate nu s-au prezentat la bacalaureat. Cea mai mare medie obţinută a fost 5,83, luată de o elevă de la profilul tehnician agricol.

Liceul "Petru Rareş" din Bistriţa a avut nouă absolvenţi ai profilului matematică-informatică care au frecventat cursurile la seral. Unul a absentat de la examen, iar ceilalţi opt au luat medii între 3,7 şi 5.

La alte patru şcoli, respectiv Grupul Şcolar Agricol Bistriţa, Grupul Şcolar Feldru, Grupul Şcolar Telciu, Grupul Şcolar Forestier Bistriţa, promovabilitatea a fost sub 10 la sută.

Potrivit sursei citate, rezultate foarte slabe la examenul de bacalaureat au avut şi elevii Grupului Şcolar Agricol Bistriţa. Dintre cei 279 de elevi înscrişi la examen, au promovat doar patru. Un număr de 47 nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă.Rata de promovare la acest liceu este de 1,72 la sută.

De la Grupul Şcolar Feldru, au promovat doar 5,48 la sută dintre candidaţi. Din 76 de înscrişi, 68 au fost respinşi, trei nu s-au prezentat, iar unul a fost eliminat pentru tentativă de fraudă. Doar patru elevi au luat examenul. Şi această şcoală a pregătit tehnicieni pentru întreţinere şi reparaţii, pentru industria textilă sau tehnicieni mecatronişti, atât la zi, cât şi la seral.

De la Grupul Şcolar Telciu, unde s-au pregătit tot tehnicieni pentru întreţinere şi reparaţii, respectiv tehnicieni mecatronişti, au promovat doar 5,56 la sută dintre elevi. Din 162 de înscrişi la examen, au promovat doar şase.

Grupul Şcolar Forestier Bistriţa a înregistrat un procent de promovabilitate de 6,92. De la liceul care a pregătit tehnicieni pentru protecţia calităţii mediului, în prelucrarea lemnului şi în instalaţii electrice au promovat nouă elevi din 172 care s-au înscris. Şi de la acest liceu, un elev a fost eliminat pentru tenativă de fraudă.

La alte cinci unităţi şcolare, mai puţin de un sfert dintre absolvenţi au reuşit să promoveze. Este vorba de Grupul Şcolar de Servicii Bistriţa - 12 la sută promovabilitate, Grupul Şcolar Maieru - 12,28 la sută, Grupul Şcolar "Henri Coandă" Beclean - 12,86 la sută, Grupul Şcolar Silvic Năsăud - 18,48 la sută şi Colegiul Tehnic "Grigore Moisil" Bistriţa - 22,40 la sută.

Conform ISJ Bistriţa-Năsăud, sub 50% promovabilitate s-a înregistrat în şapte licee din Bistriţa-Năsăud. Este vorba de Colegiul Economic Năsăud - 32,37 la sută, Grupul Şcolar Agricol Beclean - 35,61 la sută, Grupul Şcolar "Radu Petrescu" Prundu Bârgăului - 37,89 la sută, Colegiul Tehnic InfoEl Bistriţa - 40,87 la sută, Grupul Şcolar Sanitar Bistriţa - 41,03 la sută, Liceul de Muzică "Tudor Jarda" Bistriţa - 44,44 la sută şi Liceul cu Program Sportiv Bistriţa - 45,86 la sută.

Doar opt licee din Bistriţa-Năsăud au îngregistrat promovabilitate peste 50%. Este vorba de Liceul Teoretic "Constantin Romanu Vivu" Teaca - 53,57 la sută, Liceul Teoretic "Solomon Haliţă" Sângeorz-Băi - 57,53 la sută, Grupul Şcolar Căianu Mic - 75 la sută, Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" Bistriţa - 82,76 la sută, Colegiul Naţional "George Coşbuc" Năsăud - 85,45 la sută, Liceul de Arte "Corneliu Baba" - 88,68 la sută, Liceul "Petru Rareş" Beclean - 91,33 la sută şi Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa cu 93,75% promovabilitate, cea mai mare din judeţ.

De la Colegiul Naţional "Liviu Rebreanu" Bistriţa nu au reuşit să promoveze 11 elevi din cei 176 care au susţinut examenul.

De altfel, tot de la această şcoală sunt şi elevii care au obţinut cele mai mari medii la examenul de bacalaureat: Ioana Delia Chilom, absolventă a secţiei de ştiinţele naturii, a obţinut media 9,96. Ana Maria Câmpan, de la filologie, a avut a doua medie din judeţ, 9,9, la egalitate cu Bianca Oana Nemeş, de la secţia de ştiinţe ale naturii. Pe locul patru se află Daniela Dociutot de la CN "Liviu Rebreanu", absolventă a secţiei de ştiinţe sociale, care a obţinut media 9,83.

Promovabilitatea la sesiunea de vară a bacalaureatului a fost, în judeţul Bistriţa-Năsăud, de 41,57 la sută, procent sensibil mai mic faţă de cel de anul trecut, când au reuşit să promoveze, înainte de contestaţii, 41,92 la sută.

Cristiana Sabău, corespondenti@mediafax.ro

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite