Bistriţa:Mai multe instituţii deconcentrate nu au conducere
0
Cea mai ciudată situaţie se înregistrează la direcţiile şi agenţiile bistriţene subordonate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), unde 11 directori au fost demişi, iar preavizul acestora a expirat în 1 noiembrie, fără ca cineva să le fi luat locul.
Nici înlocuitori nu există, pentru că 7 dintre cei care urmau să fie numiţi în locul acestora şi-au pierdut viaţa sau au fost grav răniţi în teribilul accident de la Rupea, de acum două săptămâni.
Au trimis la minister actele de deces
Funcţionarii instituţiilor sunt extrem de îngrijoraţi pentru că inclusiv directorului economic Ioana Măgheruşan i-a expirat preavizul şi nu mai are nimeni specimen de semnătură în bancă. Nici actele oficiale nu mai are cine să le semneze de două zile. „Vă rog să înţelegeţi, este o situaţie specială. Au murit cinci dintre colegii care au luat concursul. Ministerul va găsi o soluţie“, explică Mititean Pop Valentin, viitorul director executiv. Mititean, care a mai ocupat prima funcţie din instituţie până anul trecut şi urmează să primească un nou mandat, spune că aseară au fost obligaţi să trimită la Ministerul Agriculturii actele de deces ale celor cinci victime ale accidentului de la Rupea: „Ne-a fost foarte greu să deranjăm familiile ca să le cerem aceste acte, însă cei de la Minister au insistat că nu se poate altfel. În locul lor vor fi numite nişte persoane interimare. Altceva nu vă pot spune“, afirmă Mititean.
Prefectul crede că numirile sunt pe drum
Prefectul Cristian Florean crede că situaţia de provizorat nu va mai dura mult şi că numirile sunt pe drum.„Am vorbit la Ministerul Agriculturii. Este posibil ca în cursul zilei de astăzi sau mâine să primim o numire. Este o situaţie specială„, explică Florean. În schimb cei 11 foşti directori se mai gândesc încă dacă să acţioneze în instanţă Ministerul Agriculturii pentru demitere abuzivă: „Nu ştiu încă dacă voi apela la justiţie. Colegii noştrii de la Suceava au făcut-o şi acolo au blocat concursurile. Practic nu au nici o bază legală pentru demitere. Am dat un concurs , am fost numit oficiala în 25 mai şi revocat în octombrie “, crede Petrică Popşor, doctor în zootehnie, fostul director adjunct al Oficiului de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură. El spune că o parte dintre cei 11 demişi au fost puşi în situaţia de a-şi găsi loc de muncă :„unii lucrau prin bănci sau în firme private, au rămas fără slujbe“, precizează acesta. Nici la Agenţia de Plăţi nu există directori. Directorul demis, Florin Căprariu, s-a întors la fostul loc de muncă, Staţiunea Pomicolă Bistriţa şi se gândeşte încă dacă se va adresa sau nu instanţei, iar adjunctul său, Călin Condor a fost demis şi el.
O situaţie specială se înregistrează la Agenţia de Protecţie a Mediului, unde directoarea Iuliana Deneş a intrat în concediu medical şi nu poate fi demisă. Ministerul Mediului l-a delegat cu o parte din conducere pe fostul director, Ştefan Mureşan, dar dreptul în semnătură în bancă îl are o altă persoană, delegată de directoarea în concediu.„este o situaţie anormală, dar asta este“, comentează Mureşan.