Bistriţa:Îngropaţi în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Îngropaţi în datorii
Bistriţa:Îngropaţi în datorii

 Tribunalul Bistriţa-Năsăud  a acumulat facturi neplătite de 171,112 lei, despre care nu se ştie când şi cum vor fi achitate. Cele mai presante sunt datoriile la utilităţi. Electrica are facturi restante de  20.343 de lei, telefoanele costă aproape 2500 de lei, iar apa şi canalul plus salubritatea 3434 lei. Tribunalul nu va rămâne fără utlităţi, pentru că furnizorii au protocoale cu Ministerul Justiţiei.

Cele mai mari datorii sunt acumulate însă la plata onorarilor din oficiu, aproape 95000 de lei. O altă tranşă a facturilor neonorate, în valoare de 12545 lei o reprezintă plăţi pentru service-ul diferitelor instalaţii din Palatul de Justiţie: de la sistemele de securitate, staţia pentru chemarea părţilor în sala de judecată până la întreţinerea copiatoarelor. Tribunalul cheltuieşte foarte mult şi cu cartuşele de toner, aşa că datoriile către firmele furnizoare se ridică la o sumă consistentă, aproape 22500 de lei.

Avocaţi supăraţi

Onorariile neachitate pentru reprezentarea în instanţă, din oficiu, îi irită pe avocaţii bistriţeni. După ce trebuie să aştepte luni de zile până ce îşi primesc banii, datorită reglementărilor interne stricte care stipulează că abia la încheierea proceselor se virează onorariile, incertitudinea de acum nu face decât să sporească nemulţumirea. Avocata Diana Morar, responsabila Baroului Bistriţa-Năsăud pentru apărătorii din oficiu, crede că din septembrie se vor declanşa proteste. „Colegii mei sunt afectaţi, dar încă nu reacţionează. Dar activitatea din instanţă este acum mai redusă, nu sunt decât cauzele de urgenţă, mulţi sunt în concediu. Însă din septembrie, când se reia activitatea în forţă, situaţia va fi complet diferită”, spune avocata. Ea nu exclude ca protestul să ajungă până la refuzul de a mai asista clienţii din oficiu. De altfel avocaţii bistriţeni au mai protestat în urmă cu câteva luni, când plăţile au fost onorate doar după asemenea presiuni.

Furnizorii de utilităţi îngăduitori
Deşi Palatul de Justiţie are datorii mari la furnizorul de electricitate nu riscă debranşarea datorită unui protocol încheiat la nivel naţional între Electrica şi Ministerul Justiţiei. „Toate facturile şi preavizele le trimitem direct la Bucureşti. Este o situaţie specială. Le plătesc direct de la Bucureşti”, precizează directorul Agenţiei de Furnizare Bistriţa-Năsăud, Petre Mărginean, care recunoaşte că datoria este mare, dar spune că este direct proporţională cu dimensiunile clădirii Palatului de Justiţie.
Într-un clasament al datoriilor instanţelor din cadrul Curţii de Apel Cluj, tribunalul Bistriţa-Năsăud este pe penultimul loc.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite