Cum a ajuns Maieru, comuna în care a copilărit Liviu Rebreanu, „China“ României în perioada comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornelia Vârtic a avut nu mai puţin de 10 copii, pe care i-a crescut de una singură FOTO: Bianca Sara
Cornelia Vârtic a avut nu mai puţin de 10 copii, pe care i-a crescut de una singură FOTO: Bianca Sara

În perioada comunistă, în comuna bistriţeană Maieru nu exista casă fără cel puţin 7 copii. Comuna în care a copilărit Liviu Rebreanu a fost numită de către regimul comunist „China” României datorită ratei mari a natalităţii. Locuitorii comunei spun însă că această natalitate mare era dată „frica de Dumnezeu”.

La intrare în comuna Maieru ne întâmpină o plăcuţă pe care stă scris „comuna mamelor eroine”. Titulatura a fost primită în perioada comunistă datorită numărului mare de mame care aduceau pe lume şi câte 12 copii.

Zeci de mame din Maieru au primit înainte de Revoluţie „Medalia Maternităţii” şi „Ordinul Gloria Maternă”, distincţii oferite de regimul comunist mamelor care aveau 10 copii atunci când al 10-lea copil născut împlinea un an.

Cum a ajuns comuna din inima Transilvaniei să fie comparată cu „China” datorită numărului mare de copii nu prea poate să explice nimeni. Primarul Vasile Dumitru pune numărul mare de copii din comuna pe care o păstoreşte pe seama „fricii de Dumnezeu”.

Explicaţiile natalităţii crescute - între „frica de Dumnezeu” şi trenul care trezea întreg satul

„Eu cred că frica de Dumnezeu a cântărit mult. Dumnezeu nu încurajează curmarea unei vieţi, aşa că măierenii au adus pe lume toţi copiii pe care i-a dat Dumnezeu. Măierenii aveau alte concepţii despre viaţă, altă gândire, erau oameni credincioşi, iar acest lucru s-a văzut inclusiv la natalitate”, ne explică edilul comunei.

Acesta mai spune că nici măcar neajunsurile nu îi determinau pe măiereni să renunţe la copii. Protecţia copilului din acea vreme intervenea doar atunci când era vorba de o văduvă care rămânea singură cu mulţi copii încă de tânără.

Mai în glumă mai în serios, locuitorii comunei spun că în perioada comunistă, un tren care oprea zilnic la ora 5:00 dimineaţa în gara din localitate trezea măierenii şi până să meargă la câmp sau să se apuce de treabă localnicii profitau de timp şi se iubeau. De aici şi numărul mare de copii.

medalia maternitatii


Cornelia Vârtic, văduva care a crescut 10 copii singură

Una dintre mamele eroine care încă mai este în viaţă este Cornelia Vârtic, care acum are 72 de ani. Femeia a avut nu mai puţin de 11 copii, unul dintre ei pierzându-şi viaţa chiar la naştere, iar altul pe când avea 42 de ani.

Pe lângă faptul că a avut 10 guri de hrănit, Tanti Cornelia a rămas şi văduvă pe când cel mai mic dintre copii avea doar 6 ani. Cu toate acestea femeia a muncit de dimineaţa până noaptea pentru a le oferi pruncilor săi o masă caldă.

Tanti Cornelia s-a „luptat” şi cu sistemul care i-a luat câţiva dintre copii preţ de 4-5 ani, motivând că femeia nu poate să aibă grijă de toţi, având în vedere că este singura care munceşte în casă. După câţiva ani însă copiii săi au fugit din casa de copii din Bistriţa şi s-au întors alături de mama lor pentru a o ajuta.

„Lucram de dimineaţa până seara la câmp sau la femeile din sat care mă chemau să le mai ajut, ca să îi pot ţine pe toţi”, mărturiseşte Tanti Cornelia, căreia nu îi pare rău nici acum că a adus pe lume atâţia copii.

Femeia îşi aminteşte că pe când copiii ei erau micuţi nu doar mâncarea era o problemă, ci şi spaţiul, aceştia fiind nevoiţi să doarmă şi câte trei într-un pat şi chiar pe jos.

La 25 de ani de la Revoluţie, toţi cei 9 copii ai săi care încă mai sunt în viaţă şi-au ridicat case frumoase ba în Maieru unde au rămas o parte, ba în Italia sau Spania unde s-au stabilit câţiva dintre ei. Copiii ei au fost mai cumpătaţi cu pruncii însă, Tanti Cornelia având doar 11 nepoţi.


Copiii îi zâmbesc femeii doar din fotografii, aşezate chiar lângă icoane (Foto: Bianca Sara)

image

La 72 de ani, Tanti Cornelia are un singur regret: faptul că nu reuşeşte de ani de zile să îşi aducă toţi copiii şi nepoţi la aceeaşi masă. Rar se întâmplă ca toţi copiii săi să reuşească să vină de sărbători acasă de peste hotare la sărbători. Sunt alături de ea din fotografii, pe care le-a pus lângă icoane şi la care se uită cu drag în fiecare zi.


Întrebată de ce au făcut femeile din Maieru atât de mulţi copii şi nu s-au limitat la 2-3, Tanti Cornelia pare să îi dea dreptate edilului spunând: „Măierencele nu şi-o mâncat sufletu` , nu o renunţat la ei, i-o născut pe toţi pe care i-o dat Dumnezeu”.


Vă mai recomandăm:

În vremuri în care adopţia este considerată ultima soluţie, două surori din Năsăud cresc pruncii pe care alte mame i-au abandonat

Fără copii naturali şi fără soţi, două surori din Năsăud au luat în urmă cu 15 ani o decizie radicală, ce avea să le schimbe viaţa: au luat în plasament un copil abandonat. Între timp, în casa surorilor Bodea au mai apărut două suflete abandonate care se bucură de toată dragostea şi atenţia lor.

Cele două secunde blestemate pentru  şase copii din Năsăud. Au rămas fără mamă şi cu un tată ce abia mai merge

De doar două secunde de neatenţie a fost nevoie pentru ca viaţa lui Gabriel Fontu, un jandarm din Năsăud, să se schimbe la 360 de grade. În urma unui accident pe care l-a provocat, bărbatul a rămas fără soţie şi se chinuie să-şi revină pentru a veghea asupra celor 6 copii ai săi. Singurul venit al familiei este tocmai al său, pe care în curând nu se vor mai putea baza.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite