Corupţie în Poliţie. Jumătate din agenţii bistriţeni dau cu subsemnatul la DNA, după ce şi-ar fi ajutat şefii să măsluiască dosare şi să ia şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna noiembrie a anului trecut, la sediul DNA Cluj s-au perindat jumătate din angajaţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, potrivit unor surse judiciare. Niciunul dintre cei 200 - 250 de poliţişti care au fost chemaţi la audieri în dosarul în care trei capi ai IPJ BN sunt cercetaţi pentru corupţie şi abuz în serviciu nu a fost încă trimis în judecată.

În luna noiembrie a anului 2014, Ioan Ovidiu Mureşan, fostul şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnăş, fostul şef al Poliţiei Rutiere şi Leon Cloşcă, fostul şef al Poliţiei Năsăud erau luaţi pe sus de către DNA şi duşi la Cluj. Aceştia se află în arest încă de atunci, judecătorii refuzând să îi cerceteze în stare de libertate sau în arest la domiciliu. Cei trei sunt cercetaţi pentru corupţie şi abuz în serviciu.

Procurorii DNA au scos în evidenţă faptul că cei trei şefi din poliţia bistriţeană aveau un cerc de protejaţi, compus în special din oameni de afaceri şi din sfera politică. Astfel, mai marii poliţiei interveneau de fiecare dată când aceştia încălcau legea, însă nu fără răsplată. Şefii din IPJ s-au ales cu maşini, arme de vânătoare şi chiar butoaie cu bere în schimbul protecţiei.

Infracţiunile şi ilegalităţile erau acoperite cu ajutorul agenţilor, care presaţi şi ameninţaţi de mai marii poliţiei, se supuneau ordinelor, în ciuda faptului că acestea nu erau legale şi ar fi trebuit raportate.

Aşa se face că, potrivit unor surse judiciare, din noiembrie şi până în ianuarie jumătate din angajaţii poliţiei bistriţene au dat cu subsemnatul la DNA. Deşi unii dintre ei au comis ilegalităţi urmând ordinul dat de Mureşan, Hasnăş sau Cloşcă,  niciunul nu a fost încă trimis în judecată.

„Colegii mei sunt audiaţi în calitate de martori. Şi eu am fost pomenit pe acolo şi am fost la declaraţii. Nu am cunoştinţe ca vreunul dintre colegi să aibă o altă calitate înafară de martor”, a declarat pentru Adevărul, Adrian Crăciunescu, şeful Sindicatului Sed Lex, în care sunt înscrişi aproape 300 dintre angajaţii IPJ BN.

Pentru ca poliţiştii care au comis ilegalităţi respectând ordinele primite să fie sancţionaţi în vreun fel, aceştia trebuie să fie trimişi în judecată şi trebuie să existe o sentinţă definitivă. Însă o sentinţă care constă într-o amendă penală sau chiar o condamnare cu suspendare înseamnă renunţarea la uniformă.

Vă mai recomandăm:

Doi dintre şefii Poliţiei bistriţene, cercetaţi pentru corupţie şi abuz în serviciu, îşi asigură bătrâneţea cu pensionare anticipată

Culisele accidentului muşamalizat produs de un şef de post, soldat cu o copilă în comă la spital. Poliţistul băuse bine înainte să se urce la volan

Deputatul Ioan Oltean i-a cerut abuziv şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud să afle cine îl înjură pe Internet. Poliţia s-a executat: „duşmanul” era angajat la SRI

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite