Bistriţa: S-au terminat banii pe 2009 pentru reţetele compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: S-au terminat banii pe 2009 pentru reţetele compensate
Bistriţa: S-au terminat banii pe 2009 pentru reţetele compensate

Pe fundul sacului au mai rămas fonduri doar pentru 4 zile. Casa Asigurărilor de Sănătate Bistriţa speră într-o rectificare de urgenţă

Farmaciile din Bistriţa-Năsăud continuă să elibereze medicamente pe reţete compensate, însă situaţia din judeţ este critică. Fondurile pe întreg anul au fost deja cheltuite iar Casa Asigurărilor de Sănătate Bistriţa-Năsăud (CJAS) a anunţat că nu mai are la dispoziţie pentru lunile octombrie-decembrie decât 432 de mii de lei, în condiţiile în care consumul lunar este de 3 milioane de lei.
 Mai mult decât atât, se înregistrează întârzieri severe şi la plata reţetelor onorate deja. Preşedintele Asociaţiei Farmaciştilor din Bistriţa-Năsăud, Ionel Vasile atrage atenţia că nici măcar facturile pe luna iunie nu sunt încă decontate de CJAS.” De regulă plăţile se fac la 60 de zile, ori noi suntem în întârziere şi cu lunile iunie şi cu iulie. Deja furnizorii au început să taie facturi de penalităţi iar noi am plătit deja tva pentru facturile iunie-august. Suntem într-o situaţie critică, furnizorii ameninţă că sistează livrările, iar noi vom fi siliţi să luăm o decizie în câteva zile”, spune şeful asociaţiei profesionale a farmaciştilor bistriţeni.

Jale mare în farmacii

Reducerea termenelor de plată le dau bătăi de cap suplimentare celor din farmacii. „Furnizorii pretind să achităm totul în cursul aceleaşi luni sau măcar în 30 de zile ori CJAS nu decontează nici după 60 de zile. De cealaltă parte, furnizorii spun că au probleme cu plăţile către producători şi că nu mai pot lua credite din bănci să plătească medicamentele. Se creează un blocaj pentru că s-au redus şi termenele de plată către furnizori”, explică şeful unei farmacii din Bistriţa, „Polifarm” , lanţul de blocaje cărora trebuie să le facă faţă.

CJAS, conducere interimară până ieri

Lucrurile nu sunt simple nici la CJAS Bistriţa-Năsăud, instituţie care nu a avut un director executiv până ieri când a fost numită oficial Camelia Ilisuan, un fost manager de firmă. Pentru că la concursul organizat vreme de mai multe luni concurenţii nu au făcut punctajul, Casa Asigurărilor Bistriţa-Năsăud a trebuit să facă faţă problemelor financiare fără un director cu puteri de decizie. Abia uns în funcţie, noul  manager pleacă mâine la Bucureşti să ceară bani pentru situaţia de avarie în care se află bugetul sănătăţii. “ Avem promisiuni de susţinere şi oricum mai contăm pe un procent de 15procente din bugetul pe 2009 reţinut de Casa Naţională pentru situaţii de avarie”, explică Oana Bodor, purtătorul de cuvânt al CJAS Bistriţa-Năsăud. În privinţa lunii iunie nedecontată încă de CJAS Oana Bodor dă asigurări că plăţile vor fi făcute cât de curând: “ cu factura din iunie, de 3, 131 milioane de lei nu vor fi probleme”, spune Bodor.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite