Bistriţa:Reabilitare de 2 milioane de euro înainte de centenar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa:Reabilitare de 2 milioane de euro înainte de centenar
Bistriţa:Reabilitare de 2 milioane de euro înainte de centenar

Clădirea Colegiului Naţional Andrei Mureşanu din Bistriţa va intra în cea mai mare reabilitare de la construirea imobilului, în 1912. O comisie de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest a vizitat zilele trecute clădirea şi a anunţat că în curând se va organiza licitaţia internaţională pentru desemnarea antreprenorului.


Din semestrul 2 liceenii colegiului vor trebui să treacă provizoriu în alte clădiri pentru că vechea şcoală intră în reparaţii capitale, cele mai mari din 1912 încoace. Finanţarea de 2 milioane de euro este asigurată printr-un Program Operaţional Regional, iar câştigătorul va fi desemnat în curând printr-o licitaţie internaţională. „Săptămâna trecută a fost la noi comisia de evaluare şi ni s-a explicat că în martie ar putea începe lucrările, dar că va trebui să găsim soluţii pentru mutarea elevilor. O parte vor rămâne în şcoala nouă, o alta va face cursuri de după amiază la colegiul Liviu Rebreanu“, explică directorul Camelia Tabără.

Metamorfozele şcolii de fete

Fostă şcoală maghiară, clădirea  Colegiului Andrei Mureşanu este una dintre puţinele din oraş marcată de spiritul artei din 1900. Istoricii de artă spun despre construcţie că nu este o realizare arhitecturală de prima mărime, însă cred că fosta şcoală Regală de fete este reprezentativă pentru epoca în care a fost ridicată, că reflectă foarte bine rigoarea austro-ungară. Elevii din vremurile mai noi au supranumit-o Bastilia, pentru zidurile înalte de la intrare şi severitatea arhitecturală.
Lucrările la clădirea actualului Colegiu “Andrei Mureşanu“ au demarat în martie 1911, iar construcţia a fost finalizată în mai 1912, spune directorul instituţiei Camelia Tabără. Din Şcoală regală de fete, instituţia a ajuns repede şcoală civilă maghiară. Din 1919 a fost preluată de către statul român şi a devenit „Şcoala civilă de fete Bistriţa”. Metamorfozele vor continua şi potrivit Topografiei Monumentelor Istorice din Municipiul Bistriţa, în perioada interbelică instituţia s-a numit „şcoala medie română de stat pentru fete”, apoi „şcoală secundară de fete”, pentru a deveni „Gimnaziul de fete”. După reforma învaţământului din 1948 se contopeşte cu Liceul Alexandru Odobescu şi devine „şcoala medie mixta nr. 2, apoi Liceul Industrial Numărul 2, care din 1978 este botezat Liceul „Andrei Mureşanu“. Numele nu are nicio legătură însă cu autorul poeziei “Deşteaptă-te române!”, ci mai degrabă o funcţie simbolică.„Din câte ştiu eu, Andrei Mureşanu nu a studiat aici şi nici nu există vreo legătură“, confirmă profesorul de istorie Ionel Tompa.


Fişă tehnică


Construcţie: 1912
Detalii arhitecturale: dezvoltata pe patru niveluri, iniţial pe un plan in forma de L, clădirea a căpătat forma de U din anii 70, când i-a fost adăugată o aripă nouă Cladirea are frontul lung paralel cu Bulevardul  Republicii, un demisol cu luminatoare dreptunghiulare. Limita dintre parter si primul etaj este subliniata printr-un brau. La primul etaj fatada are deschideri dreptunghiulare, cu ferestre cu doua canaturi, subliniate prin chenare.
Destinaţie: instituţie de învăţământ

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite