ALARMANT: 14 cazuri de trichineloză la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferma de porci
Ferma de porci

Medicii veterinari au descoperit deja 14 cazuri de trichineloză în judeţul Bistriţa-Năsăud şi se aşteaptă ca până la sfârşitul anului să mai apară rezultate pozitive deoarece încă se mai sacrifică cantităţi mari de porci până la Crăciun

Marţi a ajuns la Direcţie Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud ultimul caz de trichineloză la un porc din Anieş. „Carnea animelelor depistate pozitiv va fi arsă pentru a se distruge, iar oamenii trebuie să ştie că este foarte important să nu consume astfel de carne", explică Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN.

Din ianuarie 2011 şi până în prezent au fost depistate 14 cazuri de trichineloză, dar de la începutul lunii decembrie, când se sacrifică mai mulţi porci pentru Crăciun, au fost găsite 11 cazuri. „Cele mai multe dintre cazuri sunt în zona Sângeorz Băi şi Maieru, acolo au fost descoperite şapte cazuri anul acesta. Alte regiuni din care au provenit porcii sunt Becleanul, dar am avut un caz şi de pe Valea Ghinzii din Bistriţa", adaugă Bogolin.

Anul trecut în judeţ au fost depistate opt cazuri de trichineloză, dar în 2008 au fost 15 astfel de cazuri. „Nu putem spune că în 2011 avem o creştere a cazurilor de trichineloză deoarece am avut şi ani în care au fost mai multe, dar e adevărat că au fost şi mai puţine. Este important însă că a crescut numărul oamenilor care aduc mostre de carne pentru teste. Un set de analize făcut la noi la centrele de stat costă 7 lei, iar unul la veterinarii din judeţ oscilează între 10 şi 15 lei în funcţie de tariful stabilit de medicul veterinar", explică şeful DSVSA.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite