Bistriţa: Se reia campania de vaccinare contra cancerului de col uterin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Se reia campania de vaccinare  contra cancerului de col uterin
Bistriţa: Se reia campania de vaccinare contra cancerului de col uterin

Noua campanie iniţiată de Ministerul Sănătăţii se adresează părinţilor elevelor de clasa a VI-a şi a VII, pe principiul că aceştia sunt mai conştienţă de faptul că fetele lor se apropie de vârsta maturizării sexuale.

În această toamnă va fi organizată doar campania de informare, care se va derula exclusiv prin intermediul şcolilor.” La această oră facem studii de acceptabilitate, pentru că vrem să prevenim insuccesul de anul trecut. Pentru a doua etapă a campaniei, elevele urmează să fie vaccinate în clasele a VI-a şi a VII-a, dar numai dacă părinţii lor acceptă. Ideal este ca vaccinul să fie făcut înainte de 15 ani”, spune directorul Petri.

Data vaccinului incertă

Deocamdată Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) se concentrează numai pe informare, aşa că data vaccinării este incertă: “ Nu va fi în toamna asta, deocamdată atâta ştim”, este părerea directorului adjunct de la ASP. Nici la Inspectoratul Şcolar Judeţean ( ISJ) Bistriţa-Năsăud nu se ştie mare lucru, cu excepţia faptului că informarea părinţilor şi convingerea lor se va face de această dată prin intermediul şcolilor : “ Aşteptăm materialele informative pentru a le distribui şcolilor. Campania este binevenită şi sperăm ca reacţia părinţilor să fie de data aceasta, mai bună, dată fiind şi vârsta mai mare a elevelor”, spune inspectorul de biologie, Elena Vârtic, cea care coordonează campania la nivelul ISJ.

Părinţii sunt pro şi contra
Părerile părinţilor, înaintea campaniei de informare, împărţite. Anca Ruşti, medic de familie şi mamă a unei fetiţe de clasa a VII-a este o susţinătoare a vaccinului: “ Copilul meu este deja vaccinat. De altfel, am avut inclusiv la cabinet multe solicitări de vacinare cu Cervarix, chiar şi după acel scandal de anul trecut. La cabinetul meu astfel de vaccinuri se fac periodic”, spune doctorul, care este tranşantă în privinţa zvonistii din jurul acestui vaccin:„ Probabilitatea de a se întâmpla ceva dramatic în urma  vaccinului este egală cu acea de a câştiga marele premiu la Loterie”.
Mulţi părinţi se arată din start categorici: „ Nu o să-mi dau acordul ca fetiţa mea să fie vaccinată. Am citit multe despre asta, iar părerile sunt împărţite. Fetiţa mea este mai bolnăvicioasă şi nu vreau să risc. De altfel nici medicul nostru de familie nu ne-a prea încurajat”, spune Gabriela Pop, asistent manager la o firma de asamblări calculatoare din Bistriţa.
La prima campanie de vaccinare a elevelor de clasa a IV-a, de anul trecut , doar 19 fetiţe au fost vaccinate din dozele aflate în stocul ASP, potrivit directorului adjunct Doina Petri.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite