O bistriţeancă la Balul Operei din Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anita Hartig, soprana din Bistriţa, cântă în această seară pentru aproape 5.000 de spectatori, oameni de afaceri, politicieni şi VIP-uri, la balul care are o tradiţie de peste 70 de ani la Viena. Anita Hartig va urca pe scenă alături de alţi 12 solişti ai Operei din Viena la cel mai important eveniment monden din Europa Centrală

Anita va cânta alături din alţi 12 solişti la faimosul bal al vienezilor. Soprana, în vârstă de 26 de ani, joacă rolul Musette din „Boema" lui Puccini. Ea va îmbrăca ţinuta personajului, o superbă rochie de epocă în verde şi roşu. Spectacolul va fi difuzat în direct pe ORF, televiziunea naţională austriacă. „E un pas înainte. E ceva ce mi-am dorit şi îmi face plăcere. Puţini oameni au ocazia să facă în viaţă ce le place. Sunt norocosă", a declarat tânăra soprană înaintea evenimentului. Artista s-a pregătit şi pentru petrecerea care urmează după spectacol. „O să fie foarte aglomerat, multă lume bună, multe personaje mondene. Mi-am cumpărat şi eu o rochie adecvată pentru bal, dar nu una de sute de mii de euro", mai spune bistriţeanca.

La bal va fi prezent şi fratele ei, Andreas Hartig. Tatăl Anitei, Thomas Hartig o susţine de acasă şi îşi imaginează evenimentul luxuriant, la care se vor purta discuţii importante între oamenii din lumea bună. „Balul este de o opulenţă de nedescris. Vor fi nişte toalete inimaginabile", a exclamat Thomas Hartig.

Contract cu Opera din Viena

Anita Hartig a moştenit talentul de la mama ei, dar şi de la bunica sa, care cânta la „ţiteră", un instrument arhaic, care nu este nici vioară, nici ţambal, dar seamănă cu amândouă. În copilărie, ea şi fratele său erau puşi tot timpul să cânte la întâlnirile din familie melodii germane, tatăl lor fiind sas. „Fraţii Hartig", cum îi cunoştea toată lumea, cântau şi în corul religios. Pe atunci, Anita detesta muzica de operă. Momentul în care s-a îndrăgostit de această muzică a fost în timpul liceului, când a ascultat primul CD cu Maria Callas. „Atunci am zis, gata, mă fac cântăreaţă de operă!", a spus actuala soprană.

Anita a urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2008 a obţinut un rol principal la Opera din Cluj-Napoca, în „Boema" de Giacomo Puccini, după care a fost cooptată de Opera Română. Tânăra artistă a primit în septembrie o bursă la Viena, după ce a fost audiată de Ian Holender, directorul Operei din Capitala Austriei.  Acum are un contract cu opera vieneză până în 2011.

Anita Hartig povesteşte că în ciuda tuturor acestor reuşite, artiştii lirici nu sunt niciodată total încrezători în talentul lor. „Uneori avem momente în care credem că nu suntem făcuţi pentru asta, în care avem pretenţii prea mari de la noi. Suntem destul de labili şi sensibili şi avem nevoie de aprecieri, iar aplauzele sunt o mângâiere pentru noi", a mărturisit artista.

Cel mai scump loc la operă costă 17.000 de euro

Vedeta americană Lindsay Lohan este una dintre celebrităţile invitate la această ediţie a balului. Cel mai scump bilet la Balul Operei din Viena costă 17.000 de euro, iar cel mai ieftin 160, la etajul şase. La preţul biletului se adaugă o taxă de intrare de 230 de euro. Opera din Viena organizează baluri somptuoase din 1814.  Din 1935, balul a devenit un eveniment monden anual, organizat la dată fixă. Tradiţia a fost întreruptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După reluarea evenimentului, în 1956, balul a mai fost anulat o singură dată, în 1991, la începerea Războiului din Golf. Anul acesta, faimosul bal se află la cea de-a 54-a ediţie.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite