Ţeapă de peste 200.000 de euro dată băncilor de o familie din Negrileşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica şi Aurel Dan, care aveau de plătit rate de 10.000 de euro pe trimestriu, au convins 15 persoane să se împrumute la bănci şi să le dea banii. Soluţia găsită pentru a scăpa de datorii le-a atras două dosare penale pentru înşelăciune şi un prejudiciu de 250.000 de euro ce trebuie plătit către opt bănci.

Primul termen în procesul soţilor Dan a avut loc joia trecută, la data de 1 septembrie. Oameni cunoscuţi şi apreciaţi în comuna Negrileşi, în special datorită faptului că Aurel Dan a fost pădurar, iar soţia sa deţine un magazin în sat, cei doi au reuşit să convingă mai multe persoane să ia credite din bancă cu documente false întocmite de către doi angajaţi au Cooperativei Meşteşugărească de grad I Prestarea Beclean.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au descoperit că cei doi membrii ai familiei Dan, care deţineau şi trei firme de transport persoane, au achiziţionat în leasing trei autocare în valoare de 300 de milioane de lei vechi, pentru care trebuiau să plătească o rată trimestrială de 10.000 de euo băncilor.  Pentru că nu aveau cum să achite acei bani, cei doi au recurs la înşelarea băncilor şi a mai multor cunoştinţe pentru a-i convinge să ia credite în numele lor. „Au reuşit să determine mai multe persoane să solicite şi să angajeze credite bancare, iar sumele obţinute să le fie predate, în schimbul angajării verbale că ratele la creditul angajat vor fi plătite de către aceştia. De asemenea au promis că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte restituirea către bănci a sumelor contractate", explică procurorul Angela Sângorzan, şeful secţiei penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cea care a instrumentat unul dintre cele două dosare deschise împotriva familiei Dan.

Scoteau doar câte 10.000 de euro

Potrivit rechizitoriilor din cele dosare, Rodica Dan era cea care îşi convingea cunştinţele sau rudele să accepte să ia credite, sau le oferea sprijin în accesarea unor bani pentru ca ulterior să le ceară acei bani împrumut. Dănilă Purja din Negrileşti este unul dintre cei care au scos bani din bancă cu documentelor întocmite de soţii Dan. Bărbatul lucra în Spania şi avea nevoie de nişte bani astfel că soţia sa Aureia Purja a vorbit cu cei doi soţi pe care îi cunoştea, iar aceştia s-au oferit să o ajute să scoată un credit pe numele soţului său. După ce a primit actele false, Dănilă Purja a scos un credit de 10.000 de euro din care 3.000 de euro a fost soţilor Dan că i-a ajutat să facă rost de bani. Potrivit rechizitoriului, după ce au plecat de la bancă, Rodica Dan a convins-o pe Aurelia Purja să-i dea împrumut pentru câteva zile încă 6.000 de euro, bani pe care nu i-a dat niciodată înapoi.

În total, în cele două dosare, procurorii au identificat 15 cazuri de credite bancare luate cu acte falsificate. În majoritatea cazurilor, era vorba de sume care se învârt în jurul a 10.000 de euro, atât cât aveau de plătit soţii Dan rate la autocare. Procurorii care au lucrat la acest caz spun că Rodica Dan le spunea celor care au luat creditul să lase în cont în momentul în care scoteau banii, o sumă care să acopere următoarele patru rate care trebuiau plătite. Din interogarea celor 15 persoane care au scos creditele procurorii au constatat că Rodica Dan mergea cu aceştia în bancă atunci când duceau documentele şi în general vorbea cu angajaţii băncilor în locul lor, aceştia având doar de îndeplinit formalităţile.

Actele erau falsificate la Beclean

Soţii Dan aveau şi doi complici la Beclean, Petri Irina şi Birtaş Gavril, contabilul şef şi preşedintele Cooperativei Meşteşugărească de grad I Prestarea Beclean, cei care reuşeau să falsifice actele de muncă pentru a corespunde cerinţelor băncilor. „Pentru a fi aprobate de către diferitele unităţi bancare, creditele solicitate, învinuita Dan Rodica, le-a cerut în mai multe rânduri învinuitei Petri Irina şi Birtaş Gavril, să completeze în fals adeverinţe de salariu şi să elibereze fotocopii de carnete de muncă, certificate pentru conformitate cu originalul, pe numele viitorilor titulari de credite", arată procurorul Angela Sângeorzan.

Judecaţi pentru înşelătorie

Primul dosar a fost trimis în judecată pe data de 5 februarie 2010 şi este în continuare pe rol, în timp ce cel de-al doilea a avut joi 1 septembrie prima înfăţişare şi s-a amânat pentru 5 octombrie deoarece inculpaţii nu au avut timp să îşi angajeze un avocat. Cei patru inculpaţi sunt judecaţi pentru înşelăciune, instigare la fals material în înscrisuri materiale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătura privata şi instigare la uz de fals, în timp ce pentru cei 15 care au scos creditele a fost declarată neînceperea urmăririi penale.

Odată trimişi în judecată cei doi soţi din Negrileşti întreg satul a fost uimit să afle cu ce se ocupau de fapt.  „Erau oameni buni, el a fost pădurar, iar ea avea un magazin şi făcea şi ceva afaceri cu aur adus din Turcia mai demult. Dar nu ne aşteptam să se ajungă atât de departe. Am aflat doar când a început să vina poliţia să-i caute acasă", povesteşte viceprimarul, Costin Dumitru.

Băncile nu comentează

Reprezentanţii bancilor implicate în aceste dosare nu vorbesc despre cazuri deoarece sunt restricţionaţi de „secretul bancar", dar spun că Bistriţa-Năsăud nu este totuşi un judeţ problematic pentru ei. „În momentul de faţă, pe rolul instantelor de judecată de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud, mai exact,Tribunalul Bistriţa - Secţia penală, se afla în derulare un singur dosar de înşelăciune contra intereselor OTP Bank Romania S.A. Analizând istoricul dosarelor de înşelăciune care s-au aflat în trecut pe rolul instanţelor de judecată putem spune că Bistriţa-Năsăud nu este problematică pentru banca noastră", transmite Ştefan Urziceanu, purtătorul de cuvânt al OTP Bank România.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite