Studii superioare în străinătate, ultimul trend al Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Kuji a studiat un an în Italia şi urmează să meargă la Sorbona
Elena Kuji a studiat un an în Italia şi urmează să meargă la Sorbona

În ciuda dezastrului de la Bacalaureat 2011, anul acesta se vorbeşte despre cel mai mare număr de bistriţeni care vor să meargă la studii peste hotare.Tinerii care au studiat deja în alte ţări recomandă bistriţenilor să aleagă universităţile vest europene, dar şi să se aştepte să studieze mult şi să se distreze mai puţin.

Bistriţa găzduieşte astăzi primul seminar din 2011 al Caravanei Ligii Studenţilor Români din Străinătate. Proaspeţii absolvenţi de liceu care au obţinut note mari în bacalauret au ocazia să afle cu această ocazie informaţii despre ce înseamnă studiile superioare în străinătate.

Pentru anul universitar care stă să înceapă, un număr record de absolvenţi bistriţeni plănuiesc să îşi continue studiile peste hotare. Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional Liviu Rebreanu confirmă faptul că un număr impresionant de elevi doresc să plece la facultăţi în Europa. „În niciun an până acum nu am avut atât de multe solicitări pentru scrisori de recomandare în vederea continuării studiilor peste hotare ca anul acesta. Sunt foarte multe oferte financiare extrem de avantajoase din partea unor universităţi austrice, de exemplu. Cei care doresc să aplice, trebuie totuşi să ţină seama de faptul că acele contracte pot fi înşelătoare şi la sfârşitul facultăţii se pot trezi că trebuie să plătească diferenţa de bani", explică Rus.

Foştii reprezentanţii ai Ligii Studenţilor Români din Străinătate spun că avantajele realizării studiilor peste hotare sunt foarte multe. „Calitatea educaţiei care este net superioară celei din România şi oportunităţile care se ivesc ulterior, cred totuşi că sunt cele mai importante. Dezastrul de anul acesta de la Bacalaureat nu înseamnă că nu au fost şi rezultate foarte bune şi sunt absolvenţi care să vrea să studieze mai mult", declară fostul secretar general al LSRS, Costin Elefteriu.

Ioana Părăuan din Bistriţa a plecat la studii în Germania în urmă cu cinci ani, într-o perioadă în care numărul celor care alegeau să facă facultatea în altă ţară era destul de mic. „Acum poate să meargă oricine la studii dincolo, nu mai e moda ca doar copiii care provin din familii cu mulţi bani să studieze peste hotare. Am făcut calcule şi am ajuns la concluzia că e la fel de scump să faci facultatea la Cluj ca şi în Germania, unde sunt eu. Chiriile nu sunt foarte scumpe şi nici studiile, dar trierea este mult mai drastică decât aici. Dacă mergi acolo şi vrei să termini, trebuie să te transformi în ceea ce numeam noi aici un mic tocilar, pentru că altfel nu reuşeşti. Din 500 de studenţi care încep acolo facultatea, doar o sută o şi temină", explică Ioana care a studiat la Julius Maximilians Universitat Wurzburg economia interprinderilor.

Eleana Kuji, eleva de nota 10 a Bistriţei la Bacalaureatul din 2010, a ales şi ea să studieze peste hotare în Italia. „Eu am ales să studiez în afara ţării pentru că vreau să învăţ limbi străine şi unde altundeva poţi aprofunda o limbă mai bine decât în ţara în care se vorbeşte. Acum am obţinut o bursă de studii la Sorbona în Franţa, aşa că anul viitor voi fi acolo", explică Elena Kuji. Tânăra spune că îndeamnă pe oricine să meargă la studii peste hotare cu o singură condiţie, „să meargă pentru învăţătură şi nu pentru distracţie", adaugă Kuji, unul dintre organizatorii Caravanei studenţilor români în strinătate care va avea loc astăzi la Bistriţa la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu începând cu ora 17.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite