Piste pentru bicicliştii pe două bulevarde din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local a aprobat realizarea a peste 12.000 de metri pătraţi de piste de bicicletă în municipiul Bistriţa şi cartierele aferente. Bicicliştii bistriţeni s-au arătat extrem de încântaţi de proiectul care costă peste 730.000 de euro.

Municipiul Bistriţa vrea să se alăture altor oraşe din ţară care accesează fonduri pentru realizarea de piste de bicicletă în oraş, încercând în acest fel să contribuie la protejarea mediului înconjurător. Consilierii locali au aprobat depunerea la Ministerul Mediului a proiectului, „Realizarea pistelor pentru biciclişti în municipiul Bistriţa".

Potrivit proiectului, depus deja de municipalitate la Minister, suprafaţa totală de piste realizate într-o primă fază este de 12.775 mp. Cea mai mare suprafaţă va fi de-a lungul DN 17 în localităţile componente ale municipiului, Unirea (3200 mp) şi Viişoara (7580 mp). În interiorul oraşului Bistriţa vor fi realizate piste de-a lungul Bulevardului Decebal, 990 de metri păstraţi şi Andrei Mureşanu, 1005 metri pătraţi. Lăţimea unei benzi este de 1,2 metri şi va fi delimitată de trotuarul pe care circulă pietonii. „Deocamdată am ales aceste patru tronsoane deoarece sunt singurele eleigibile pentru finanţarea guvernamentală. Dacă se va dovedi că rezultatele sunt bune, atunci vom continua şi pe alte străzi cu fonduri de la buget", a declarat Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei.  „Valoarea totală a lucrării de investiţii este de 3.137.767,92 lei. Finanţarea investiţiei se face din cofinanţare nerambursabilă din Fondul de Mediu de 79,67% şi o contribuţie proprie din bugetul local de 20,33%", susţin reprezentanţii Primăriei.

Peste 5000 de beneficiari

Biciclişti bistriţeni sunt extrem de încântaţi de acest proiect şi spun că era necesar de mult timp, având în vedere faptul că întreaga Europă s-a aliniat programelor de încurajare a folosirii biciletelor în detrimentul maşinii în interiorul oraşelor. „Există numeroase directive europene şi extraeuropene referitoare la încurajarea folosirii bicicletelor. Există culoare paneuropene pentru biciclete şi toate acestea se opresc la graniţa României. În Bistriţa sunt, după ştiinţa mea, peste 5000 de deţinători de biciclete care ar fi interesaţi să le folosească zilnic, dar pentru că nu există piste amenajate, preferă să iasă cu ele doar la plimbare din când în când", crede jurnalistul Marius Chiuzan, un împătimit al mersului pe bicicletă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite