Proiectul Porţii Lemnelor din Bistriţa între cele mai bune din ţară. VEZI unde poţi VOTA şi tu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de reamenajare a fostei locaţii a celei mai importante porţi de intrare în oraşul medieval Bistriţa, Poarta Lemnelor, a ajuns în marea finală a concursului internaţional de arhitectură „Arhetipuri". Dacă va câştiga va primi un buget de până în 100.000 de euro pentru punerea lui în practică.

Patru arhitecţi au realizat un proiect de amenajare a spaţiului din zona cunoscută în Bistriţa „Domus", acolo unde în perioada medievală se afla amplasată cea mai mare poartă de intrare în oraş, Poarta Lemnelor. Numit „Slumbering Tower", proiectul realizat de Dumitru Răzvan din Strejnic, Simona Meilescu din Drobeta-Turnu Severin, Ruxandra Maria şi Vlad Octavian Osiac din Bucureşti propune realizarea unui spaţiu de recreere care are forma Porţii Lemnelor răsturnate, pe locaţia vechii clădiri.

Viitoarea Porată a Lemenelor a reuşit să trecă de prima fază a concursului Arhetipuri 2011 în care a fost înscrisă de realizatorii săi şi are mari şanse să câştige deoarece se încadrează cerinţelor competiţiei. „Arhetipuri" este un concurs de arhitectură internaţional, deschis, care urmăreşte să îmbunătăţească spaţiul public urban din România, iar Bistriţa este cel mai mic oraş care a ajuns în finala, restul proiectelor fiind pentru Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

image

CLICK pe poze pentru a vedea cum va arăta viitoarea Poartă a Lemnelor

Reprezentanţii Primăriei Bistriţa sunt încântaţi de proiectul realizat de cei patru arhitecţi şi spreă să câştige. „Noi am fost solicitaţi să punem la dispoziţie locaţii pentru realizarea unor pavilioane publice şi am dat două locuri, cel al Porţii Lemenelor, pe care oricum vrem să o refacem, şi încă o locaţie la intrarea pe pietonalul Liviu Rebreanu. Ne bucurăm tare mult că unul dintre proiecte a ajuns în marea finală şi sperăm să şi câştigăm", a explicat arhitectul şef al oraşului, Monica Pop.

Pavilionul care urmează să fie realizat pe amplasamentul Porţii Lemnelor va fi unul temporar. Timp de un an, în acel spaţiu public realizat va fi deschis bistriţenilor care doresc să îşi petreacă timpul liber în oraş.

În prima fază a concursului, primăriile au propus locaţii, iar arhitecţii care s-au înscris separat în concurs, şi-au ales o locaţie şi au făcut propuneri pentru aceasta. După prima fază, din cele 122 de locaţii şi 900 de arhitecţi înscrişi au fost alese zece proiecte finaliste. Arhitecţii ajunşi în finală au câştigat 1000 de euro, iar marele câştigător va obţine 15.000 de euro. Oraşul desemnat câştigător va obţine până în 100.000 de euro pentru punerea în practică a proiectului.
Pe lângă marele câştigător desemnat de un juriu de profesionişti, se va acorda şi un premiu de popularitate în urma voturilor online a publicului. Data limită pentru votare este 28 august, iar până în prezent proiectul Porţii Lemnelor are cel mai mare număr de voturi, peste 1.100.

CLICK AICI pentru a vota proiectul din Bistriţa

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite